POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU OPŠTINE RAŠKA I ORGANIZACIJE SOS DEČIJA SELA SRBIJA

Zamenik predsednika opštine Raška Ilija Roglić i nacionalna direktorka organizacije SOS Dečija sela Srbija Vesna Mraković potpisali su u petak 21. 10. 2022. godine u prostorijama opštine Raška, Sporazum o saradnji. Potpisivanju Sporazuma o saradnji prisustvovala je i direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo Biljana Zorić Dimić.

 

Inicijativa za potpisivanje Sporazum o saradnji došla je u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji je osmišljen sa ciljem da poboljša implementaciju socijalne inkluzije i obezbedi održiva stambena rešenja i unapredi kvalitet životnih uslova za najugroženije porodice koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima. Plan je da se kroz zajedničku saradnju podrži deset porodica sa teritorije opštine Raška, 37 odraslih osoba i 24 dece i mladih, kroz intenzivan rad na osnaživanju njihovih ličnih kapaciteta i potencijala.

 

Zamenik predsednika opštine Raška istakao je da prepoznaju potrebe lokalnog stanovništva i da se trude da kroz različite usluge socijalne zaštite koje postoje u lokalnoj zajednici, odgovore na prepoznate potrebe. Takođe, kroz promene određenih akata na lokalnom nivou postoji spremnost i želja da se obezbedi dugoročnost i održivost usluge podrške biološkoj porodici koju pruža organizacija SOS Dečija sela Srbija.

Vesna Mraković naglasila je da organizacija SOS Dečija sela Srbija, već skoro 18 godina predano i posvećeno pruža podršku deci bez roditeljskog staranja i roditeljima kako bi porodica ostala na okupu.

 

„Naš rad posebno u ovom delu Srbije, široj javnosti poznat je po radu našeg SOS Dečijeg sela Kraljevo, kroz koje smo u prethodnih 17 godina pomogli 167 dece koja su bila privremeno ili trajno izmeštena iz svojih bioloških porodica. Sada širimo našu mrežu Centara za podršku porodici, jer je naše uverenje da je biološka porodica ispunjena ljubavlju i toplinom, najbezbednije okruženje za dete. Upravo zato nas raduje saradnja sa opštinom Raška i prilika da naš koncept podrške porodici kroz program Jačanje porodice, kroz koji smo do sada podržali 900 porodica i 2000 dece, na osam lokacija širom Srbije, implementiramo i na teritoriji opštine Raška.’’