Poseta visokih zvaničnika SOS Kinderdorf Intenacionala Fondaciji SOS Dečija sela Srbija

Predstavnici SOS KDI, Tom Malvet, direktor za centralnu i istočnu Evropu i baltičke zemlje, Nikola Oberhauzer, šef Departmenta za programe, Damir Ćorić, regionalni diretkor, Irma Salihović, regionalni menažer ERP za Srbiju, Hrvatsku i BiH, posetili su Srbiju od 22. do 24. Oktobra.  Cilj posete je upoznavanje sa radom Organizacije u Srbiji, sa svim SOS programima, a narocito sa Programom urgentne pomoći u Lazarevcu i Obrenovcu.
Poseta SOS Dečijem selu Kraljevo je uključila razgorov sa direktorom, posetu porodici, ZM, porodici Ceković kojoj je od strane SOS Kinderdorf Internacionala data urgentna pomoć za sanaciju kuće posle polava u Kraljevu.
23. oktobra, na prijemu kod predsednika opštine Trstenik gosti su se upoznali sa štetama i potebama za podrškom, kao i trenutnim stanjem, dobili zahvalnicu za pomoć u građevinskom materijalu, nameštaju, hrani i higijeni, pruženu u junu, najugorženijim porodicama u romskom naselju Kožara sa 73 člana, kao i pomoć za obnovu škole u selu Grabovac. Više o ovoj poseti možete pogledati na linku ispod.

20141023_101732_resized
U školi u Grabovcu, takođe uručena zahvalnica donatorima i Fondaciji. Poseta je nastavljena obilaskom Programa pomoći biološkim porodicama u prevenciji odvajanja dece u Nišu, susretom sa timom, posetom jednoj porodici uključenoj u program podrške, kao i sastankom sa predstavnicima partnerskih organizacija (CSR Niš i CPSU Niš) kao i grada Niša, na kojem je istaknut značaj ovih inovativnih i preventivnih programa podrške porodicama i deci.

20141023_101846_resized
24. oktobra, gosti su obilšli kolektivni centar u hotelu ,,Obrenovac“ u koji su smeštene najugroženije porodica postradala u poplavi, kao i Sigurno mesto za decu koje radi u improvizovanim uslovima u holu hotela, a koje pohađa oko 35 mališana raznih uzrasta. U hotelu su uslovi za život ovih porodica krajnje loši, muči ih neizvesnost i strah za budućnost, za šta su naši uvaženi gosti imali puno razumevanja i empatije.
Sigurno mesto za decu radi i u Velikim Crljanima u Lazarevcu, kao i mobilni edukativni tim koji obilazi poplavljena područja i organizuje aktivnosti za decu kako bi se kroz igru pružila psiho-socijalna podrška. U toku je uspostavljanje centara za podršku porodici i deci na obe lokacije, koja će trajati u narednih 10 meseci, a uključuće i pomoć u hrani i higijeni za najugroženije porodice.
Tom Malvet je izrazio zadovoljsto što je SOS KDI mogao da pruži urgentnu pomoć posle poplava, kao što je to učinjeno i posle zemljotresa u Kraljevu, kada su obezbedjena sredstava za sanaciju dve osnovne škole. Istakao je da to nije primarna misija naše Organizacije, ali da se u kriznim vremenima uvek trudimo da pomognemo decu i porodice u lokalnim zajednicama u kojim deluju naši SOS programi. Takođe, izrazio je zadovoljstvo zbog odličnog rada tima SOS Srbija koji je u kratkim rokovima i vanrednim uslovima, brzo reagovao i uspeo da sprovede aktivnosti podrške tamo gde je to bilo najpotrebnije.