Poseta dobrotvornog društva British-Serbian Benevolent Trust iz Londona

U utorak, 7. novembra, našu organizaciju posetili su, ispred dobrotvornog društva British-Serbian Benevolent Trust (BSBT) iz Londona, gospodin Najdžel Lubok (Nigel Lubbock), gospođa Olga Stojanović i bračni par Džon i Ružica Vajt (John and Ruzica White).

Poseta je bila prilika da, našim dugogodišnjim partnerima i donatorima, predstavimo nove programe naše organizacije, kao i dosadašnje ostvarene rezultate. U okviru posete upriličen je i obilazak našeg Centra za podršku porodici u Zemunu.

Centar za podršku porodici u Zemunu radi u okviru našeg Programa “Jačanje porodice” koji, osim na ovoj lokaciji, svoje aktivnosti realizuje i u osam drugih opština u Srbiji. Program svojim preventivnim radom podržava porodice koje su u riziku kako deca ne bi bila isključena u alternativnu brigu (dom ili hraniteljstvo). Rad sa porodicama se odvija prema individualnom planu, a deci, mladima i roditeljima se pruža edukativna, psiho-socijalna i po potrebi materijalna pomoć, kako bi dugoročno mogli da se brinu o sebi, svim članovima svoje porodice i svom domaćinstvu. Do sada smo kroz ovaj program podržali više od 1100 porodica u kojima živi više od 2400 dece i mladih. Čak 99% porodica uključenih u ovaj program je uspelo da ostane na okupu.

Na donatore je poseban utisak ostavilo to što su uživo mogli da vide na koji način radimo sa decom i porodicama i što su prisustvovali edukativnoj radionici na kojoj je učestvovalo dvoje mališana.

Dugogodišnja istorija podrške između naroda Velike Britanije i Srbije

Između naroda Velike Britanije i Srbije, kao i između naše dijaspore u ovoj zemlji, postoji viševekovna podrška i istorija dobročinstva. Udruženje Srpski Crveni krst u Velikoj Britaniji je od 1914. do 1924. godine prikupilo i u Srbiju poslalo 65 miliona funti humanitarne pomoći. Njihov pravni sledbenik je Britansko-srpska zadužbina (British-Serbian Benevolent Trust). Iz ovog fonda se godinama unazad pomažu ugrožena deca u Srbiji.

Vesna Mraković, nacionalna direktorka naše organizacije je, prilikom posete izjavila:

– Zahvalni smo na dugogodišnjoj saradnji i podršci koju Britansko-srpska zadužbina pruža deci, mladima i porodicama u riziku, kao i našoj organizaciji u aktivnostima koje sprovodimo. Bila nam je čast i zadovoljstvo da našim dragim gostima iz Londona prikažemo na koje sve načine podržavamo najranjivije kategorije stanovništva, ali i kako razvijamo nove programe kako bismo došli do svih onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Verujemo da će godine koje dolaze doneti još više aktivnosti i podrške, radi dugoročnog cilja – bolje budućnosti za decu u Srbiji.