Poplave u Srbiji – najveća prirodna katastrofa u poslednjih 120 godina

Poplave katastrofalnih razmera zadesile su protekle nedelje Srbiju zbog kojih je u celoj zemlji proglašena vanredna situacija. U roku od tri dana na teritoriju Srbije palo je kiše koliko obično padne za tri meseca. Krenule su bujice a izlivanje reka dovelo je do potapanja celih gradova i sela, odrona, klizišta, kojima je ugroženo ili sasvim poplavljeno i uništeno preko 4000 objekata.

 

Screenshot_3

Veliki broj mesta ostao je bez struje i vode, a snabdevanje električnom energijom je dodatno ugroženo zbog prestanka rada termoelektrane u Obrenovcu i izlivanja vode u kolubarske rudnike.

Na teritoriji Republike Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada je evakuisano preko 32.000 ljudi. Poplavnjeno je više od trećine zemlje.

Najugroženija su deca koja se, pored poplave i evakuacije, smeštanja u kolektivne centre ili kod rodjaka i prijatelja, suočavaju sa situacijom koju ne mogu da razumeju a koju će teško moći da zaborave. Bez svojih igračaka, bez kućnih ljubimaca, u velikom broju slučajeva razdvojeni od jednog ili oba roditelja…

 

Screenshot_4

Fondacija SOS Dečija sela Srbija uključuje se u akciju pomoći ugroženima. U SOS Dečijem selu Kraljevo prikupljena je pomoć u sredstvima za ličnu higijenui dezinfekciju, hrani i odeći koja će biti dostavljena Crvenom Krstu Kraljevo za pomoć ugroženim porodicama u naselju Grdica. Da i oni kojima je pomoć uvek potrebna znaju da budu solidarni u ovako teškim trenucima pokazuju i naša deca koja su prikupila igračke za svoje ugrožene vršnjake.

SOS Kinderdorf Internacional kao krovna organizacija SOS Dečijih sela uplatiće kao hitnu pomoć ugroženima u Srbiji 20.000 dolara, i nastaviće da prikuplja humanitarnu pomoć širom sveta za ugrožena područja u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, koja će biti upućena tamo gde je najpotrebnije.