Ponovo u školi!

4. oktobra 2011 tek renovirana zgrada osnovne skole „Vuk Karadzic” je zvanicno ponovo u upotrebi, a u njoj ponovo uci preko 1200 ucenika starosti od 6 do 14 godina.

Skola je bila vidno sotecena zemljotresom koji se dogodio 3.novembra 2010, uzrokujuci da jedno krilo glavne zgrade bude potpuno zatvoreno, dok su casovi u isturenom odeljenju koje se nalazi blizu SOS Decijeg sela Kraljevo, bili skraceni I odrzavali se otezano. Uprkos tome, I glavna zgrada I istureno odeljenje primile su jos preko 1000 ucenika iz dve skole koje su morale da budu zatvoren.

Ukupan iznos potreban za renoviranje, 71000 eura, obezbedio je Herman Gmajner fond. Radovi su poceli 18.jula 2011. i kompletno zavrseni 30.septembra 2011.
Skolu su otvoeili pomocnik ministra za obrazovanje gospodin Zoran Kostic, i zamenik regionalnog direktora SOS Kindwrdorf internacionala, gospodin Damir Coric. Kao predstavnik donatora gospodin Coric je izjavio:

Kroz razgovore sa gradom, sa ministarstvima iz Beograda, odlucili smo da cemo renovirati dvije skole, to je dio skole Vuk Karadzic, i podrucno odeljenje u Popovicima, skole Daragan Marinkovic. Sretni smo da smo prvo mogli obezbediti ta sredstva preko Herman Gmajner fonda iz Nemacke, sretni smo da smo u suradnji sa lokalnim izvodjacima napravili ovo i moram rec da smo sretni da su deca ponovo u skoli, da mogu da uce, da postizu uspehe. Nevolja se desi, ne mozemo izabrat, ali evo bar svi zajedno mozemo pomoci da se umanje posledice.

Renoviranje nije samo povratilo sigurnost vec je takodje i poboljsalo uslove za ucenje. „Manji problemi sa kojima smo se ranije suocavali su drsticno uvecani zemljotresom,“ rekao je gospodim Rodoljub Zecevic, direktor skole. „Renoviranje nam je donelo cvrste prostorije u kojima deca mogu da ostanu sigurna i zdrava.

U nesreci se uvek jave dobri ljudi koji ce da pomognu. I nasa skola je imala donatora, nemacku fondaciju Herman Gmajner, koja je pritekla u pomoc, zahvaljujuci Decijem selu koje je u blizini nase skole na Beranovcu. Njihova deca su nasi ucenici, i oni su nam prvi posle nesrece koja nas je zadesila ponudili i konkretno pritekli u pomoc. Zahvaljujuci njihovom posredovanju, a uz pomoc Regionalne kancelarije SOS Kinderdorf Internacionala, jedna od prvih donacija koja je stigla u Kraljevo bila je upravo donacija fonda Herman Gmajner, za sanaciju nase skole, na cemu smo im vrlo zahvalni.

Otvorena 1929 u zgradi starog mlina, „Vuk Karadzic“ je najveca osnovna skola u Kraljevu. Pre proslogodisnjeg zemljotresa procenjeno je da najmanje 22% ucenika dolazi iz socijalno ugrozenih grupa kao sto su sirocici, izbeglice, interno raseljeni ili siromasni ljudi.

SOS Decija sela su obezbedila 11000 eura za renoviranje manjeg isturenog odeljenja osnovne skole „Dragan Marinkovic“ u Popovicima, seoskoj okolini Kraljeva. Ova skola pruza obrazovanje za vadesetor dece od prwdskolskog uzrasta do cetvrtog razreda. Radovi su poceli 6.septembra i bice zavrseni do 30.oktobra.