Pomozite nam da zaštitimo decu u poplavom pogodjenim područjima i vratimo osmeh na dečija lica

SOS Dečija sela su posvećena brizi o deci bez roditelskog staranja i pružanju podrške porodicama u riziku od izdvajanja dece, međutim u ovoj teškoj situaciji koja je pogodila našu zemlju, nastojimo da pomognemo i što većem broju  deci koja žive u područjima pogođenim poplavama. Danas, više nego ikada, deca treba da budu zaštićena i treba da budu samo deca. Mi želimo da obezbedimo sigurna mesta za decu i njihov što bezbolniji povratak svakodnevnoj rutini, igri, učenju i druženju. Danas smo, pre svega, upućeni jedni na druge, pružamo medjusobnu podršku i toplu ljudsku reč. Danas su nam potrebni prijatelji.

Cilj nam je da obezbedimo „Sigurna mesta za decu“ – mesta na kojima će deca dobiti potrebnu psiho-socijalnu podršku i bezbedno mesto za igru, druženje i učenje.

Uz urgentnu finansijsku pomoć  Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, otvoreni su prvi dnevni boravci za decu sa poplavljenih područja: u kraljevačkom naselju Grdica, u okviru isturenog odeljenja OŠ ,,Braća Vilotijević” i u prostoru Centra za socijalni rad Lazarevac, za decu školskog uzrasta, kao i u kolektivnom centru u sportskoj hali ,,Kolubara” za decu predškolskog uzrasta. U saradnji sa školom, centrima za socijalni rad i Crvenim krstom, sa decom iz najugroženijih porodica svakodnevno rade edukatori organizujući razne edukativne, kreativne, zabavne i sportske sadržaje, i psiholozi koji, kroz grupni i indiviudalni metod, rade na retraumatizaciji i psiholo-socijalnoj podršci.

Jedna porodica sa petoro dece useljena je kuću u SOS Dečijem selu Kraljevo. Radimo na saniranju njihove porodične kuće u naselju Grdica, koja je trenutno neupotrebljiva za život.

U saradnji sa Centrom za socijalni rad Trstenik, obezbedjen je gradjevinski materijal  i dva hidrofora, za obnovu 13 porodičnih kuća sa ukupno 72 člana domaćinstava, u romskom naselju Kožara, koje je postradalo u poplavama. Najbrojnijim porodicama obezbedili smo pakete hrane i sredstava za higijenu.

Naša deca su se odrekla dela svog džeparca, a zaposleni dela zarada za kupovinu hrane i higijenskih sredstava za najugroženije porodice u Kraljevu. Svako naše dete poklonilo je igračake za Dnevne boravke i druge vršnjake, koji su ostali bez svojih domova, kako bi im  teške trenutke barem malo olakšali i podsetili ih da nisu sami i da njihovi drugari misle na njih. U toku je nabavka kreveta, šporeta i frižidera za najugroženije porodice sa decom u Kraljevu, a predano radimo na animiranju naših donator za pomoć postradalim porodicama u Obrenovcu.

Sada nam je potrebna i Vaša podrška! Vaše donacije možete uplatiti kod Intesa banke na žiro-račun 160-373368-31, ili pozivom na humanitarni SMS broj        ili donirati hranu, higijenu, edukativna sredstva i time najdirektnije pomoći da zajednički osiguramo „Sigurna mesta za  decu“.

Nakon 10 godina rada u Srbiji, i više od 60 godina internacionalnog iskustva, znamo koliko je važno obezbediti sigurno, predvidivo i toplo okruženje za normalan psiho-fizički razvoj dece. Samo normalni uslovi i struktuirano okruženje pružaju uslove za ublažavanje traumatskih iskustava. Katastrofalna poplava  je samo još jedna nedaća u nizu, u poslednjih 20 i više godina, za većinu stanovnika Srbije, što sam proces oporavka čini još složenijim. I u ovim teškim okolnostima, ostajemo verni našoj misiji i zadatku, pomažući deci i porodicama u Srbiji. Pridružite nam se!