Pokrenuta humanitarna kampanja “Podržimo Putokaz”

Centar za podršku porodici “Putokaz” predstavio je na konferenciji za novinare, održanoj u Medija reform centru u Nišu, rezultate dosadašnjeg rada i početak humanitarne kampanje “Podržimo Putokaz”, pokrenute sa ciljem prikupljanja sredstava za rad Centra u narednom periodu. “Putokaz” postoji u Nišu od 2014. godine, a aktivnosti su mu usmerene na preventivni rad kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodica i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične.

Centar za podršku porodici „Putokaz“, kao jedan od programa jačanja porodica koje sprovode SOS Dečija sela Srbija, pruža pomoć i podršku marginalizovanim i socijalno i ekonomski najugroženijim porodicama u Nišu.

19894957_1363307080452317_6617461515274382173_n

“Naš glavni cilj, ujedno i misija naše organizacije je da svako dete raste u domu punom ljubavi. Tokom dosadašnjeg rada, podržali smo oko 300 porodica, veliki broj dece i mladih, ostvarili saradnju sa brojnim institucijama i organizacijama u lokalnoj zajednici i doprineli podizanju svesti o važnosti poštovanja dečijih prava”, istakla je Ana Anačkov, menadžerka programa za podršku porodici “Putokaz”.

Kao deo nevladine, humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija, Centar „Putokaz“ je svoj rad finansirao iz različitih projekata i uz pomoć donacija. Prošle godine smo uspeli da obezbedimo finansiranje projekta i nastavak rada zahvaljujući donatorskoj podršci.

Da bi usluge koje pruža “Putokaz”, a koje su, po proceni korisnika i stručnih radnika, potrebne i značajne za lokalnu zajednicu, postale održive, Centrzu “Putokaz” je potrebna donatorska podrška.

19807979_10210865406805995_422012478_o

“Porodicama je bitan doživljaj da neko konstantno brine o njima i misli na njih. Zbog toga “Putokaz” treba da nastavi da postoji”, istakao je Živko Petrović iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje, koji je partner “Putokaza” od početka njegovog rada.

Prema rečima Vesne Lekić iz nacionalne kancelarije Fondacije SOS Dečija sela Srbija, Centru je za rad mesečno potrebno oko četiri i po hiljade evra. Taj novac pokriva zarade četiri zaposlena, režijske i administrativne troškove, kao i troškove materijalne podrške za korisnike Centra. Ukoliko bi bilo sakupljeno više, novac bi mogao da se iskoristi i za psiho-pedagošku, edukativnu, medicinsku podršku korisnicima, pa čak i za podršku pri zapošljavanju i samozapošljavanju, objašnjava ona.

Zbog toga je pokrenuta kampanja čiji je cilj prikupljanje donacija za nastavak rada i održivost usluga Centra “Putokaz”. Građanima i kompanijama je upućen poziv da uplatama na žiro račun 160-373368-31, putem putem online donacije ili slanjem SMS poruke na broj 6323 podrže dalji rad ovog centra.