Otvoren centar “Jaki mladi”

Svečano otvaranje centra „Jaki mladi“ održano je u četvrtak, 16.03.2017, sa početkom u 11 časova u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 251.

“Želimo da pomognemo zapošljavanje najmanje 300 mladih ljudi. Vođeni željom da mladi ne budu prepušteni sami sebi, shvatili smo da je najbitnije da ih podržimo kroz edukaciju i mogućnost da se zaposle. Nadamo se da ćemo, kroz ovaj projekat pilotirati novu uslugu u sistemu socijalne zaštite“, izjavila je direktorka SOS Dečijih sela Srbija, Vesna Mraković Jokanović, povodom svečanog otvaranja centra „Jaki mladi“.

Na konferenciji za novinare organizovanoj povodom svečanog otvaranja karijernog centra za mlade u riziku Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje, izrazio je podršku projeku “Jaki mladi”, s obzirom na to da Grad Beograd podržava i pomaže zapošljavanje i preduzetništvo mladih.

centar jaki mladi

Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

NALED se u ovaj projekat uključio na dva načina – obezbeđivanjem prakse za mlade u kompanijama, članicama NALED-a i kroz analizu situacije i donošenje preporuka za bolje uključivanje mladih na tržište rada”, istakao je Ivan Radak iz NALED-a.

Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

otvaranje centra jaki mladi

U centru „Jaki mladi“ organizovane su edukacije za aktivno traženje posla i povećanje zapošljivosti, kao i dodatne obuke poput kurseva jezika, informatičkih kurseva, kurseva za obavljanje različitih zanatskih poslova. Do sada je 30 mladih prošlo uvodnu obuku, 5 je završilo stručne obuke i steklo novo zanimanje, 5 je u procesu razvijanja svoje poslovne ideje i započinjanja sopstvenog posla, dok se četvoro mladih ljudi zaposlilo. Plan je da do kraja projekta osnažimo i podržimo najmanje 300 mladih ljudi.

“Meni je ovo veoma značajno jer dobijamo neka znanja koja ne mogu da se nauče u školi, kao što je komunikacija sa poslodavcima. Ova vrsta podrške značajna je za svakog, posebno za nas koji dolazimo iz malo težih uslova”, rekao je Dušan, jedan od korisnika centra “Jaki mladi”.

Pored toga, u saradnji sa partnerima, SOS Dečija sela će za mlade obezbediti povezivanje sa potencijalnim poslodavcima, obuke za pokretanje sopstvenog posla, mini grantove za započinjanje sopstvenog biznisa, mentorstvo i pružanje podrške ostalim institucijama i organizacijama koje pomažu zapošljavanje mladih.

Siniša Knežević, direktor Filijale za Grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, govorio je o ulozi NSZ-a, kao partnera u ovom programu i pozvao mlade ljude da koriste usluge NSZ-a i programe podrške zapošljavanju mladih koje obezbeđuje ova institucija.