Otvorili smo Sigurno mesto za decu u Adaševcima

Danas sa radom počinje još jedno Sigurno mesto za decu koje, u okviru programa urgentne pomoći „Solidarnost“, otvaramo u Prihvatnom centru Adaševci.
Sigurno mesto za decu predstavlja prostor u okviru prihvatnih centara, namenjen deci i majkama sa decom, u kome oni imaju mogućnost da se u sigurnom, toplom i čistom okruženju odmore i opuste. U Sigurnim mestima za decu, majkama i deci na raspolaganju je svakodnevna medicinska nega i pomoć stručnih edukatora.

KZI_6406
Od početka septebra 2015. do kraja aprila 2016, imali smo tri Sigurna mesta za decu, kao i Kutak za majku i dete – u Beogradu, Adaševcima i Šidu, u okviru kojih smo pružili pomoć za 20.606 dece i majki. Zbog smanjenog inteziteta izbegličke krize i broja ljudi u tranzitu u Srbiji, Sigurno mesto za decu u Beogradu zatvoreno je krajem decembra 2015., a u Šidu i Adaševcima, u aprilu ove godine. Mobilni timovi SOS Dečijih sela su nastavili da svakodnevno pružaju pomoć na terenu.

image-0-02-01-786993a2185a34fc6ecc18cebfd1a697ae75bd683bd91fdcc3aa214e144863f2-V

                                        Sigurno mesto za decu

Usled povećanja broja izbeglica u Srbiji tokom poslednjih nedelja, ponovo se ukazala potreba za Sigurnim mestima za decu, zbog čega smo, u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije, i sa željom da pomognemo deci izbeglicama i njihovim porodicama na putu kroz Srbiju, ponovo pokrenuli Sigurno mesto u Adaševcima, u kome će majkama biti na raspolaganju sva potrebna nega i pomoć, dok će deca, uz pomoć naših edukatora, bar na kratko, moći da se vrate trenucima igre i sigurnog detinjstva.

Sigurno mesto za decu u Adaševcima

 Sigurno mesto za decu u Adaševcima

Osim toga, u Prihvatnom centru u Krnjači otvorili smo ICT kutak, u kome će korisnici imati pristup računarima, Internetu i punjenju mobilnih telefona. U okviru programa „Solidarnost“, od početka godine radi naš ICT kuak u Prihvatnom centru Preševo, dok je ICT podrška, u vidu pristupa Internetu i punjenju mobilnih telefona aktivna u Adaševcima i Šidu.