Otvorena izložba “Boje života” u Kulturnom centru Kikinda

SOS Dečija sela Srbija, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kikinda i Centrom za omladinski rad iz Novog Sada, organizovala su danas otvaranje izložbe “Boje života”, u Galeriji Kulturnog centra Kikinda, koji je, kao partner ovog događaja obezbedio prostor za održavanje izložbe.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama, koje su SOS Dečija sela Srbija uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac tokom aprila 2017, kao i na umetničkim, kreativnim i okupacionim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija za izbeglice organizovala u Prihvatnim centrima Preševo, Kikinda i Obrenovac tokom 2017. godine.

12
Autorke i autori su različitih uzrasta i dolaze iz različitih zemalja. Pored umetničkih radova i crteža, na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, na izložbi „Boje života“ prikazane su i fotografije Abuzara Soultanija, profesionalnog fotografa koji dolazi iz Irana, kao i pletene rukotvorine, vajarski i radovi urađeni dekupaž tehnikom.

08

Nakon izložbe, u periodu od 14 do 17 časova, organizovana je prva u nizu aktivnosti, koje Centar za omladinski rad i JAZAS Novi Sad sprovode u okviru projekta „Mobilni omladinski klub – podrška deci izbeglicama i migrantima“, sa ciljem poboljšanja položaja izbeglica u Srbiji i negovanja tolerancije u lokalnim zajednicama. Tako su, ovog utorka, u okviru prostora Kancelarije za mlade i Kulturnog Centra u Kikindi, za decu i mlade iz Prihvatnog centra Kikinda i decu i mlade iz lokalne zajednice organizovane društvene igre, radionica origamija i muzičke radionice.
Ovakve aktivnosti u buduće će se u Kikindi sprovoditi nekoliko puta mesečno, a plan je da se spektar aktivnosti proširi i na sportske, kao i kreativne radionice poput rada sa glinom i radionica jezika.

„Ideja je bila da to bude naš odgovor na izbegličku krizu.Želimo da kroz zabavne i edukativne aktivnosti i omladinski rad omogućimo da mladi iz domicijelnog stanovništva i mladi migranti zajedno provdu vreme i upoznaju jedni druge“, rekao je ovim povodom Igor Stojilović, omladinski radnik iz Centra za omladinski rad Novi Sad.