Okupirano SOS Dečije selo u Damasku

Dok SOS Dečija sela Srbija u okviru programa „Solidarnost“ pružaju podršku i pomoć deci izbeglicama i njihovim porodicama, SOS Dečije selo u Siriji izloženo je ratnim strahotama i razaranjima.
SOS Dečije selo u Damasku u utorak, 27.09., je evakuisano zbog neposredne opasnosti. Nakon što je 156 dece i mladih koji su bili smešteni u ovom SOS Dečijem selu i 46 zaposlenih koji brinu o njima evakuisano, dva projektila pogodila su selo. Nije pretrpljena velika materijalna šteta, ali vojne trupe su juče okupirale objekte SOS Dečijeg sela i obavestile njegovu upravu da imaju dva sata da isele računare i opremu koji pripadaju SOS Dečijem selu.
Međunarodna organizacija SOS Dečijih sela izražava zabrinutost zbog dešavanja u Siriji i smrtonosnog napada na naše objekte u Damasku. SOS Dečija sela globalno su poznata po tome što predstavljaju sigurno mesto za decu i porodice. Kao nevladina organizacija, posvećeni smo principima neutralnosti i stvaranju sigurnog okruženja za odrastanje dece. U ovom trenutku izgubili smo sva ovlašćenja i nadležnosti nad SOS Dečijim selom i više nemamo pristup sopstvenoj imovini.
Više od 30 godina smo radili na tome da obezbedimo dom i porodicu za decu iz ranjivih grupa u Siriji i nastavićemo to da radimo. Zbog toga pozivamo sve sukobljene strane, koje učestvuju u konfliktu u Siriji da poštuju prava dece“, izjavio je Carsten Völz COO Međunarodne organizacije SOS Dečija sela.

sos decija sela sirija
SOS Dečija sela Srbija izražavaju najdublju zabrinutost zbog strahota kojima su izložena deca u Siriji i kolege u SOS Dečijem selu u Damasku, kao i zbog patnji sve dece koja su izložena ratnim dejstvima i u izbeglištvu, na teškom putu do bolje budućnosti. Još jednom se pokazalo da u ratu najviše pate i stradaju nedužni i da niko nije pošteđen posledica koje izazivaju oružani sukobi.
SOS Dečija sela Srbija nastavljaju da pružaju pomoć izbeglicama na njihovom putu kroz Srbiju, dok SOS Dečija sela u Siriji pokušavaju da obezbede zaštitu i sigurnost za decu i mlade o kojima brinu.
Međunarodna organizacija SOS Dečija sela, kroz programe hitne pomoći, obezbeđuje podršku i pomoć izbeglicama širom sveta – od Sirije, Libana, Grčke do Austije, Nemačke, Švedske.