Održana konferencija „Zapošljivost mladih u riziku“

Centar „Jaki mladi“ počeo je sa radom u januaru 2017. i za nešto više od godinu dana pružili smo usluge za više od 200 mladih“, rekla je Aleksandra Grubin, menadžerka projekta „Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, na konferenciji „Zapošljivost mladih u riziku“, koju su SOS Dečija sela Srbija, organizovala danas, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Vesna Živković Kostić, načelnica odeljenja za programe zapošljavanja i preduzetništvo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijala za Grad Beograd predstavila je aktuelne programe za podršku zapošljavanju, koje sprovodi NSZ, kao što su: subvencije za samozapošljavanje, javni poziv za sprovođenje javnih radova i subvencije za poslodavce za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, dok je Marčela Vuinac Obućina, načelnica odeljenja za obrazovanje i obuke, predstavila programe za stručnog osposobljavanje mladih, kao što su program stručne prakse i program sticanja praktičnih znanja.
IMG-20180220-WA0000
U uvodnom delu konferencije izlagala je i Irena Đorđević iz NALED-a, koja je govorila o programu “Praksa za jake mlade”, koji su SOS Dečija sela Srbija i NALED sproveli prošle godine, sa ciljem podrške mladima koji su odrasli bez roditeljskog staranja, kroz mogućnost da steknu prvo radno iskustvo.

Konferencija je održana sa namerom da predstavnici mladih i privrede uspostave dijalog o načinima za povećanje zapošljivosti mladih iz socijalno i ekonomski najugroženijih grupa na teritoriji Beograda.

U skladu sa povodom i temom, mesto održavanja konferencije bio je Kafe bar „16“, socijalno preduzeće koje, kroz obuke za konobare i barmene, mladima koji su koristili usluge Svratišta, pomaže u pronalasku posla i osamostaljivanju.

IMG-20180220-WA0017
U drugom delu konferencije, orgnizovani su susreti poslodavaca i mladih, u okviru kojih su mladi, kroz razgovor sa predstavnicima kompanija, govorili o svojim potrebama i iskustvima, kad je u pitanju traženje i zadržavanje posla, dok su poslodavci mladima ukazivali na znanja i veštine koji su potrebni za pronalazak posla i razvoj karijere.
Pored toga, mladi koji koriste usluge Centra “Jaki mladi” izveli su kratak performans, kroz koji su poslodavcima prikazali sa kakvim se sve izazovima suočavaju prilikom portage za poslom.
U okviru konferencije predstavila su se i udruženja koja rade na povećanju zapošljivosti mladih: Centar za integraciju mladih, Centar za socijalno preventivne aktivnosti „GRIG“, Centar za pozitivni razvoj dece i omladine „CEPORA“, Dobrotvorna organizacija srpske pravoslavne crkve – „Čovekoljublje“, Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „ZVEZDA“ i Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – „NEOSTART“.