Obeležili smo Svetski dan deteta

SOS Dečija sela Srbija, kroz različite aktivnosti obeležila su Svetski dan deteta u svim svojim programima. Tako je Centar za podršku porodici „Putokaz“ iz Niša organizovao likovni konkurs na temu „Baš je lepo biti dete“, dok su SOS Dečijem selu Kraljevo, u susret ovom danu, održane “Igre bez granica”.

„Super autobus“ tim je u susret 20. novembru održao dve edukativne radionice, i to u Osnovnoj školi „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu, za decu mlađeg uzrasta i u Osnovnoj školi „Vojislav Ilić“, u okolini Niša, za starije osnovce.
U okviru programa „Solidarnost“, prošla sedmica bila je u duhu dečijih prava i Svetskog dana deteta. Tako su u prihvatnim centrima u Preševu, Adaševcima i Principovcu za decu izbeglice organizovane različite edukativne i kreativne aktivnosti i radionice tokom kojih smo decu upoznali sa pojmom dečijih prava i sa temama kao što su tolerancija, drugarstvo i saradnja. Osim toga, za decu u Principovcu i Adaševcima smo organizovali dodelu paketića sa simboličnim poklonima.

svetski dan deteta
Centar za podršku porodici Obrenovac Svetski dan deteta obeležiće kroz radionicu „Dečija prava i obaveze“, u Osnovnoj školi „Grabovac“ .

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959, UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta. Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

sos decija sela svetski dan deteta