Obeležili smo Međunarodni dan SOS Dečijih sela

„Problem dece bez roditeljskog staranja, koja kada napune 18 godina nemaju obezbeđen krov nad glavom, ni posao, mora biti rešen“, rekao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, na konferenciji povodom Međunarodnog dana SOS Dečjih sela. „SOS Dečija sela Srbija i Centar “Jaki mladi” su primer dobre prakse za brigu o deci i mladima koji odrastaju bez roditeljskog staranja. Podstiču osećaj sigurnosti da neko brine o njima i rade veoma važan poso za decu“, dodao je Đorđević i najavio unapređenje položaja hranitelja, usvajanje zakona o dečjem Ombudsmanu, kao i dopunu zakona o socijalnoj zaštiti.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati SOS Dečijih sela Srbija u 2018. godini, kao i rezultati karijernog Centra “Jaki mladi”, koji je u protekle tri godine pomogao više od 350 mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja. Pored toga, predstavljen je projekat “YouthCan!”, novi program SOS Dečijih sela Srbija, namenjen podršci mladima koji izlaze iz socijalne zaštite.

Predsednica upravnog odbora SOS Dečjeg sela Srbija, Nevena Čalovska, rekla je da su SOS Dečija sela Srbija deo međunarodne organizacije koja postoji 70 godina i pomaže više od 1,2 miliona ljudi u 136 zemalja.

Čalovska je istakla i da je 2019. godina jako važna za našu organizaciju jer ove godine obeležavamo 70 godina postojanja Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, 15 godina SOS Dečijeg sela u Kraljevo i 30 godina Konvencije UN o pravima deteta, jednog od dokumenata koji je veoma značajan za rad naše organizacije.

Zorica Todorović, HR direktorka u kompaniji MK Group istakla je značaj mentorske podrške za mlade ljude kojima pomaže Centar „Jaki mladi“ i osvrnula se na dugogodišnju podršku koju ova kompanije pruža organizaciji SOS Dečija sela Srbija.