OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SOS DEČIJIH SELA

Međunarodni dan SOS Dečijih sela obeležava se svake godine 23. juna. Upravo na ovaj dan, pre tačno 100 godina, rođen je osnivač organizacije, Herman Gmajner. U znak sećanja i kao izraz poštovanja njegov rođendan slavi se u SOS Dečijim selima širom sveta.

SOS Dečija sela međunarodna su humanitarna organizacija koja se bavi brigom o deci i mladima i podrškom porodici. Osnovana je 1949. godine u Austriji sa ciljem da održi porodice zajedno. Danas postoji na svim kontinetima, odnosno u 134 zemlje i teritorije, brinući se o 74.500 dece i mladih. Kroz različite programe podrške pomaže skoro milion dece.

U Srbiji SOS Dečija sela prisutna su od 2004. godine. Briga o deci bez roditeljskog staranja sprovodi se u Dečijem selu Kraljevo, koje trenutno, u 15 SOS hraniteljskih porodica i Zajednici mladih, brine o 96 mališana iz cele Srbije.

“U poslednjih šest godina, u našim Centrima za podršku porodici pomogli smo da skoro 1.800 dece ostane sa svojim biološkim roditeljima, kroz direktan, individualan, terenski rad sa više od 700 porodica iz Niša, Obrenovca i Beograda. Porodice dobijaju podršku u razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu. Delujemo i kroz “Program podrške zapošljavanju mladih iz alternativne brige” u Beogradu, i programe hitne pomoći, poput podrške nakon zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu, i “Solidarnost” – program pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju” – navode iz ove organizacije.

U toku 2019. godine, podržano je 5.058 dece, mladih i odraslih, kao i 638 porodica. Organizacija radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama.

U Dečijem selu u Kraljevu juče je, uz sve mere prevencije od virusa Covid – 19, održano pravo rođendansko slavlje. Torta i mađioničar obradovali su mlađe stanovnike sela, dok je za one malo starije organizovana žurka. Veliko hvala kompaniji Dr Oetker koja je donirala tortu za naše važno slavlje.

Svečano je bilo i u Nišu i Obrenovcu. Deca u Nišu učestvovala su na kreativnoj radionici, praveći rođendanske čestitke. Međunarodni dan SOS Dečijih sela u Obrenovcu protekao je u veseloj atmosferi uz pesmice i balone.

Sve ove aktivnosti sprovedene su sa željom da se još jednom pošalje poruka o važnosti porodice i kvalitetno provedenom vremenu sa decom.