Nulta tolerancija na nasilje

Stav celog društva treba da bude nulta tolerancija na nasilje – prijaviti svaki slučaj, ne tumačiti, nego prijaviti svaku sumnju na nasilje, a na nadležnima je da tumače šta se dešava i koji koraci treba da budu preduzeti”, izjavila je Ana Anačkov, koordinatorka Centra podršku porodici “Putokaz” u Nišu, na tribini „Zaštita dece od nasilja, koja je održana 10. aprila, u Medija i reform centru Niš. Ona je navela da je cilj Centra senzibilisanje šire javnosti, ali i umrežavanje stručnjaka radi prevencije nasilja nad decom.

Centar za podršku porodici “Putokaz” je danas, povodom obeležavanja tri godine rada organizovao tribinu “Zaštita dece od nasilja.”

Na tribini, namenjenoj profesionalcima iz vladinih i nevladinih organizacija, i onima koji pružaju usluge podrške deci žrtvama nasilja, bilo je reči o primeni Protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prepoznavanju nasilja i odgovoru institucija na nasilje. Učesnici tribine, pokušali su da, kroz zajednički rad donesu predloge za unapređenje saradnje organizacija, kada je u pitanju zaštita dece od nasilja.

media i reform centar nis

O lekcijama koje su, kroz rad Centra “Putokaz” tokom prethodne tri godine naučene u praksi, govorila je Ana Anačkov, koordinatorka ovog Centra, dok je podatke o Primeni Protokola o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u okviru Fondacije SOS Dečija sela Srbija iznela Tanja Marović, savetnica za razvoj programa u ovoj organizaciji.

Kako izgleda odgovor institucija kada je u pitanju nasilje nad decom pojasnile su Marijana Dinić i Marija Rajković iz Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ i Mirjana Kitić,predstavnica MUP-a Niš, dok je o mogućnostima za saradnju institucija i organizacija govorila Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš.

“Građani mogu da prijave nasilje svim institucijama koje se bave decom – centru za socijalni rad, policiji, tačnije bilo kojoj službi, u zavisnosti od toga gde se nasilje dešava”, podsetila je Ana Anačkov ovom prilikom.

Centar za podršku porodici “Putokaz”, Niš usmeren je na preventivni rad sa socijalno i ekonomski ugroženim porodicama, kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodice i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične.
Fotografije: Media i reform centar Niš