Nova godina – nova šansa

Roditelji često imaju osećaj da ne provode dovoljno vremena sa svojom decom i često zbog toga imaju grižu savesti. Nekada taj osećaj pokušavaju da kompenzuju poklonima, iako su često i sami svesni da blag osmeh, zagrljaj i priča pred spavanje imaju veću vrednost nego bilo koji materijalni poklon.

Marina Mitrović, Vođa tima Centar za podršku porodici Obrenovac

„Budemo umorni. Imamo previše očekivanja, previše zadataka. Majke se opterete da sve bude spremno, da svima udovolje u porodici, očevi takođe da sve pribave za to veče da bude posebno . Deca isto treba da budu mirna. Da se lepo igraju, da sama sebe zabave, dok stari nešto u sobi tamo rade. Svi imaju neka očekivanja i tu može da se desi da ni ne budu ispunjena očekivanja ne samo za to veče, nego za vreme raspusta… Jako je važno da razgovaramo, da podelimo jedni sa drugima šta želimo i koja su naša očekivanja od praznika, ali u isto vreme i da se držimo nekih rituala i uobičajenih  rasporeda. Ako su praznici i odmor ne znači da nemamo raspored i struktuirano vreme.“ (Marina Mitrović, Vođa tima Centar za podršku porodici Obrenovac)

Džinovska kazaljka sunčevog sistema odbrojaće ponoć. Prilika da poželimo ljubav, sreću i blagostanje svima. I baš u ovom periodu godine, razmislićemo šta je to što bismo mogli drugačije da uradimo, od čega da odustanemo i šta da započnemo. Taj otkucaj ponoći dobija za neke ljude ima posebnu težinu, jer u njoj vide priliku da promenom u novoj godini. Ipak, i pored očekivanja i želja, uvek je dobro vratiti se osnovi i sigurnoj bazi, a to je porodica. To je zajedničko odrastanje i provođenje zajedničkog vremena sa najbližima.

Jovana Grbić, Saradnica za rad sa porodicama

„Prvenstveno je to sigurna baza za svako dete. I to je ono što je u stvari osnova –  porodična tradicija,  ritual zajedničkog odrastanja, ručanja, večere, okupljanja uže i šire porodice… To je bitno za dete. Ta sigurna baza je najbitnija za njih- vreme koje roditelji provode sa decom i prostor u kom se oni osećaju slobodno.. Čini mi se da roditelji nemaju vremena da puno razgovaraju sa svojom decom tokom cele godine. A, baš ti novogodišnji praznici su vreme kada mogu da izdvoje, kada su tu, kada mogu da razgovaraju i da nadoknade sve ono što nisu tokom cele godine.“ (Jovana Grbić, Saradnica za rad sa porodicama)

Nova godina je nova šansa da uradimo ispravnu stvar i da budemo tu za decu, da ih saslušamo i razumemo šta žele da kažu. I, najvažnije – da verujemo u dete. Kada verujemo u decu, oni mogu sve.

„Važno je da smo tu da ih saslušamo i da razumemo šta žele da nam kažu. Iako to možda ne formulišu konkretno. Zato je važno  vreme koje se provodi sa njima. Važno je da ih pratimo, da taj progres podržavamo. Da smo tu i kada urade nešto dobro i kada ne urade. Da im ne postavljamo velika očekivanja. Da ih ne opterećujemo rezultatima. Jednostavno da ih pustimo da budu ono što jesu i da verujemo u njih. I kada neko veruje u njih, oni mogu sve. Bez obzira na okolnosti u kojima žive, bez obzira na mnoge stvari koje i te kako određuju i dete i ljude…“ (Marina Mitrović, vođa tima Centar za podršku porodici Obrenovac)

Svako dete kada odraste se seća topline svoga doma i ljubavi koja mu je pružena. Svako dete čak i kad ne kaže, želi da verujemo u njega i da ga ohrabrimo kada treba. Ne samo u toku praznika, već tokom čitave godine. Često imamo velika očekivanja ili smo iscrpljeni zbog organizovanja Nove godine, ali je sreća u zajedničkoj igri i vremenu provedenom sa decom. Deca pamte ljubav, pažnju, razumevanje i kada neko veruje u njih tokom cele godine i dalje, kroz odrastanje.

Uz vašu donaciju, deca, mladi i porodice uključene u sve naše programe dobijaju priliku da budu okruženi onima koje vole, osećajući zajedništvo i pripadnost tokom cele godine. Naša novogodišnja želja je da sreća ne bude privilegija, već sastavni deo  života svakog deteta.

Postanite naš mesečni donator, ambasador dečijeg osmeha.