Nijedno dete ne treba da odrasta samo

Jedno od desetoro dece nije u stanju da odgovori na pitanje “Kako znaš da tvoji roditelji zaista brinu o tebi?”. To znači da više od 220 miliona dece u svetu odrasta bez roditeljskog staranja ili drugog, adekvatnog oblika brige.
Odrastanje u brižnom porodičnom okruženju jedno je od osnovnih prava deteta i neophodan preduslov za pravilan fizički, mentalni i emocionalni razvoj.

Sa željom da ukaže na položaj dece u riziku i važnost porodičnog okruženja za rast i razvoj deteta, Međunarodna organizacija SOS Dečija sela je, povodom 20.novembra, Svetskog dana deteta, pokrenula kampanju “Nijedno dete ne treba da odrasta samo”, koja je tog dana otpočela u više od 70 zemalja.

 

SOS Dečija sela Srbija, kao deo Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja u 134 zemlje pomaže više od 1.200.000 ljudi, učestvuju u kampanji i na taj način doprinose globalnoj poruci – da nijedno dete ne sme biti ostavljeno da odrasta samo, jer ulažući u budućnost deteta doprinosimo razvoju zajednice i celokupnog društva.

Više od 151 miliona dece u svetu odrasta bez jednog ili oba roditelja, dok se između 2 i 8 miliona dece nalazi u različitim vrstama institucionalnog smeštaja, pokazuju podaci iz publikacije „Dete u riziku“, koju je Međunarodna organizacija SOS Dečija sela objavila u novembru tekuće godine.

U Srbiji je oko 6.000 dece smešteno u domove i hraniteljske porodice, dok tačan broj dece u riziku od izdvajanja iz porodice nije poznat.

Kampanju možete pratiti ili se u nju uključiti na društvenim mrežama kroz heš tagove #NoChildAlone, #NoChildGrowUpAlone i #SOSChildrenVillages.