Neka deca budu deca: druženje u Banatskoj Topoli

Za 15 dece izbeglica sa kojima radimo u Prihvatnom centru Kikinda prošle nedelje smo organizovali posetu Osnovnoj školi u Banatskoj Topoli.

Sa željom da razbijemo predrasude, omogućimo deci upoznavanje, zbližavanje i druženje i uspostavimo saradnju koja će trajati i u budućnosti, uz pomoć Komeserijata za izbeglice i migracije i u dogovoru sa direktorkom škole dogovorili smo posetu i isplanirali zajedničke aktivnosti za decu izbeglice i decu koja pohađaju Osnovnu školu u Banatskoj Topoli. U susret nam je izašao i Autoprevoz Kikinda koji je obezbedio besplatan prevoz za decu izbeglice od Prihvatnog centra do škole i natrag.

img_20170602_113635

U školi smo naišli na više nego toplu dobrodošlicu. Direktorka, đaci i svi prisutni nastavnici su se pokazali kao odlični domaćini, a deca su uživala u svim aktivostima i radionicama koje smo za njih pripremili.

Nakon predstavljanja i međusobnog upoznavanja, deca su kroz crteže predstavila jedna drugoj karakteristike svojih zemalja. Deca iz prihvatnog centra su iznosila svoje lepe utiske o Srbiji, dok su deca iz Srbije imala prilike da kažu šta znaju o arapskim zemljama.

Druženje je nastavljeno uz pesmu, pa su mališani jedni drugima pevali “Kad si srećan” – na srpskom i na engleskom jeziku.

img_20170602_113644

Nisu izostale ni sportske igre – trčanje za loptom, “Izmđu dve vatre” i “Arjačkinje barjačkinje” ispunile su školsko dvorište smehom i veselom grajom.

Kad se probudio takmičarski duh usledio je kviz znanja, a na kraju smo, kroz crtanje svi pokazali svoje umetničke talente i kreativnost.

Kao su svi utisci i više nego pozitivni, plan je da sa sličnim aktivnostima nastavimo i tokom leta.

img_20170602_093745