Program urgentne pomoći “Solidarnost”

Ovaj program pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja pomoći (prehrambenih i neprehrambenih artikala, odeće i obuće sredstava za higijenu, lekova, pelena i dr) i psiho-socijalne podrške deci i porodicama izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju. Pored direktne brige o njima, naša organizacija je obezbedila i:

Kutak za majku i bebe

Kutak za majku i bebe je prostor u okviru prihvatnih centara za izbeglice, namenjen deci i majkama sa decom, u kojima majke imaju mogućnost da u sigurnom i čistom okruženju dobiju stručnu podršku o ishrani beba, značaju dojenja, ranom razvoju deteta, savete o zdravlju i higijeni, ali i da se odmore i opuste.

Sigurna mesta za decu

Sigurna mesta za decu su prostori u okviru prihvatnih centara za izbeglice, namenjeni deci predškolskog i školskog uzrasta i roditeljima sa decom. U njima deca imaju mogućnost da se igraju u sigurnom i čistom okruženju, da razvijaju svoje potencijale, da se edukuju, otkrivaju svoje talente, ispoljavaju kreativnost i provode slobodno vreme uz aktivno uključivanje roditelja u rad sa decom. Deca okružena pažnjom edukatora imaju postor u kome ponovo mogu da budu deca u svetu igre, zabave i znanja.

Kutak za mlade

Kutak za mlade je namenjen starijim adolescentima uzrasta od 13 do 18 godina i mladima od 19 do 30 godina, koji su često zapostavljeni i za koje nedostaju sadržaji unutar prihvatnih centara. Kroz realizaciju kreativnih, edukativnih, psiholoških, zabavnih i sportsko – rekreativnih aktivnosti na otvorenom, radimo na osnaživanju mladih, podsticanju socijalnih veština, informisanju, pružanju praktičnih znanja, kroz grupni i individualni rad. Takođe, pomažemo mlade i starije adolescente da prepoznaju, prihvate, iskažu i imenuju emocije i osećanja, razumeju promene koje se dešavaju u njima i oko njih, učimo ih nenasilnoj komunikaciji i nenasilnom rešavanju problema, razvoju osećaja odgovornosti.

Posebno radimo na osnaživanju devojaka, kroz aktivnosti koje su usmerene i prilagođene za njih, poštujući kulture iz koje dolaze.

ICT kutak

Pristup informacijama, kao i komunikacija sa članovima porodice od kojih su razdvojeni, od izuzetnog su značaja za izbeglice. Zbog toga smo na ključnim lokacijama otvorili ICT kutke, u kojima je obezbeđen pristup internetu. Na tom mestu, uz podšku stručnih edukatora, korisnici mogu dobiti znanja iz osnova kompjuterske pismenosti, eLearning-a, stranih jezika i dr. Za decu organizujemo radionice na kojima se trudimo da kroz različite online programe i igrice oni usvoje nova znanja - učimo brojeve, osnovne matematičke operacije, jezik, boje, itd.

Realizujemo i radionice o cyber bullying-u, opasnostima na internetu, zaštiti podataka i pravilnoj upotrebi profila na društvenim mrežama.

Dodatno se trudimo da u aktivnosti ICT kutka uključimo žene i devojke, zbog čega one imaju poseban termin u toku dana samo za njih

Neformalne edukativne aktivnosti i podrska formalnom obrazovanju i okupacione aktivnosti

U radu dajemo podršku deci koja pohađaju školu kroz rad na domaćim zadacima i dodatnim časovima, a sprovodimo i aktivnosti na pripremi dece predškolskog uzrasta za školu. Pored toga, realizujemo i radionice u kojima deca uče svoj maternji jezik (Arapski ili Farsi). Ove radionice, uz našu podršku, realizuju izbeglice koje su po zanimanju učitelji.
Sa decom starijeg uzrasta koja ne pohađaju školu, organizujemo neformalno obrazovanje iz srpskog i engleskog jezika, građanskog vaspitanja, geografije i biologije kako bi imali kontinuitet u učenju i dopunili znanje.

Takođe, uz pomoć eksternih saradnika organizujemo okupacione aktivnosti u nekim centrima - stolarske radionice, radionice šivenja, slikanja, sportske aktivnosti, informatičke radionice itd., sa ciljem pomoći izbeglicama da kvalitetno ispune vreme u centru, ali i da dobiju veštine koje im mogu koristiti u daljem životu.

Podršku timova za zaštitu dece

U svom radu, Tim za zaštitu dece fokusiran je  na identifikaciju ranjivih kategorija dece, praćenje njihovog stanja i odgovaranje na njihove potrebe, kao i na upućivanje na nadležne Centre za socijalni rad, medicinske organizacije i druge nevladine organizacije zadužene za brigu o deci.

Podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama

SOS Dečija sela Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, pružaju podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, jačajući njihove kapacitete za odgovor na izbegličku krizu kroz investranje u objekte, ljudske resurse i neophodnu opremu. Tako smo:

  • Prihvatnom centru za maloletnike u Domu za decu sa posebnim potrebama “Kolevka” u Subotici donirali pomoć u hrani, vodi, odeći, obući, sredstvima za higijenu i drugim neophodnim sredstvima
  • Finansirali izgradnju zaštitnog tunela na železničkoj stanici u Šidu,
  • Donirali automobil Centru za socijalni rad u Preševu i Bujanovcu
  • Obezbedili treninge za zaposlene u partnerskim organizacijama, lokalnim institucijama i centrima za socijalni rad,
  • Obezbedili izgradnju igrališta za decu u Prihvatnom centru Adaševci,
  • Pomogli rekonstrukciju sportske sale u OŠ“Sremski front” u Šidu,
  • Obezbedili donaciju u IT i sportskoj opremi i kancelarijskom materijalu za osam škola u Srbiji koje pohađaju deca izbeglice
  • Donirali novogodišnje paketiće za decu u svim prihvatnim centrima u kojima radimo
  • Obezbedili saradnike za pratnju dece u školu

 

Trenutno, SOS Dečija sela Srbija sprovode aktivnosti za izbeglice i pružaju im pomoć i podršku kroz kontinuirano prisustvo u 4 prihvatna centra.

 

 

 

Naše priče

POLITIKA PRIVATNOSTI

Fondacija SOS Dečija sela Srbija (u daljem tekstu Fondacija) je izrazito svesna značaja obrade Vaših ličnih podataka i veoma ozbiljno pristupa njihovoj obradi.

Kao rukovalac podacima o ličnosti, u ovoj Politici privatnosti objašnjavamo način na koji prikupljamo, delimo i koristimo Vaše lične podatke, kao i načine na koje možete ostvariti svoja prava na privatnost. Ova Politika privatnosti se primenjuje na sva lica koji pristupaju našem sajtu dostupnom na www.sos-decijasela.rs, šalju nam upite putem sajta, prijave se za dobijanje biltena, doniraju sredstva ili se prijavljuju za radno mesto kod nas.

Pre čitanja sadržaja sa web sajta izjavljujete da ste pročitali, razumeli i prihvatili ovu Politiku privatnosti, kao i da ste se saglasili sa prikupljanjem, obradom i čuvanjem podataka kako je ovom Politikom propsiano.

Koje podatke prikupljamo?

Mi ne tražimo Vaše lične podatke ako samo posećujete našu veb stranicu. Međutim, da biste iskoristili neke od naših usluga, tražićemo neke lične podatke. Takođe, kako bi nam kontinuirano pomagali da učimo i unapređujemo naš sadržaj i usluge, podaci se prikupljaju na anoniman i objedinjen način, na primer o broju posetilaca određenih stranica ili kretanju po našoj veb stranici.

Neki lični podaci kao što su ime, adresa i interesovanja prikupljaju se kada se registrujete na našoj veb lokaciji i kada se prijavite za sponzorstvo. Podaci koje pružate omogućavaju nam da Vam pružamo informacije na personalizovan način. Na primer, ako se prijavite za naš program sponzorstva, koji je oblik redovne podrške svim aktivnostima SOS Dečjeg sela u određenom gradu ili selu, dobićete vesti i priče. Registracija je potpuno dobrovoljna. Popunjavanje opcionalnih polja je Vaš izbor.

Podaci kao što su brojevi kreditnih kartica ili drugi podaci o naplati prikupljaju se radi obrade donacije. Vaša je odluka da li želite da ove detalje o plaćanju čuvate kod nas duže vreme nego što je potrebno za obradu donacija. Ako to učinite, nećete morati ponovo da unosite sve svoje podatke sledeći put kada odlučite da izvršite uplatu donacije ili sponzorstva.

Da li SOS dečija sela koriste informacije o kolačićima?

„Kolačić“ je mali deo podataka koji se šalje u vaš pregledač sa našeg veb servera i čuva na čvrstom disku računara. SOS Dečija sela koriste informacije o kolačićima kako bi posetiocima ove veb stranice pružila bolji i personalizovaniji sadržaj i usluge. Na primer, informacije možemo koristiti za praćenje područja naše veb stranice koje ste posetili i koliko često. Informacije dobijene iz kolačića možemo povezati sa ostalim podacima koje ste naveli u cilju razvijanja statistike.

Molimo pogledajte u uputstvu za računar ili softver za detalje o tome kako kolačići rade na Vašem računaru. Moguće je blokirati učitavanje kolačića na Vaš računar. Međutim, imajte na umu da blokiranje kolačića može uticati na performanse veb lokacija.

Uobičajeno korišćenje veb sajta 

Vi možete pretraživati naš veb sajt, a da nam ne kažete ko ste niti da nam otkrijete svoje lične podatke. Tokom opšteg pretraživanja prikupljamo isključivo podatke sa standardnih server logova.

To obuhvata Vašu IP (Internet Protocol) adresu, ime domena, vrstu pretraživača, operativni sistem, kao i informacije kao što su veb sajt koji vas je uputio ka nama, fajlovi koje ste preuzeli, stranice koje posećujete i datumi/vreme tih poseta.

Prikupljanje ličnih podataka koji se mogu identifikovati

Ukoliko se prijavite za dobijanje biltena, logujete se na web sajt, zatražite informacije, obezbedite povratne informacije, konkurišete za radno mesto ili se prijavite na elektronsku mailing listu, od Vas će biti zatraženo da navedete lične podatke kao što su Vaše ime, poštanska adresa i e-mail adresa.

Ove informacije se prikupljaju samo uz vaše znanje i dozvolu i čuvaju se u raznim bazama podataka Fondacije.

Prilikom registrovanja ili davanja ličnih podataka, na web sajtu Fondacije postavlja se kolačić – cookie.*

Postavljanjem ovog kolačića, Fondacija „pamti” vaše podatke do Vaše sledeće posete, tako da ne morate ponovo da unosite svoje podatke. To nam pomaže da Vam pružimo bolju uslugu.

Politika privatnosti i korišćenje Google Analytics

Ovaj sajt koristi Google Analytics, uslugu koju pruža Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, SAD.

Google Analytics koristi tzv. "cookies", tekst fajlove koji se čuvaju na Vašem računaru radi analize korišćenja ovog sajta.

Više informacija o tretmanu podataka korisnika možete pronaći na Google Analytics u odeljku Google's Privacy Policy: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=de

Plugin pretraživača

Možete sprečiti cookies kroz podešavanja u Vašem pretraživaču. Ipak, ukoliko to uradite, možda nećete moći da koristite sve funkcije ovog sajta. Takođe, možete sprečiti prikupljanje podataka koje generišu cookies (uključujući Vašu IP adresu) kao i obradu tih podataka od strane Google instraliranjem plug-in-a sa sledećeg linka: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Politika privatnosti Facebook-Plug-in-a (Like-dugme)

Na naš sajt su integrisani plug-in-ovi društvene mreže Facebook, Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, SAD. Prepoznaju se po Facebook logotipu ili Like dugmetu na našem sajtu. Za pregled Facebook plugina, posetite link: http://developers.facebook.com/docs/plugins/.

Ako ste na našem sajtu, ostvaruje se direktna konekcija između Vašeg pretraživača i Facebook servera. Na taj način Facebook dobija informaciju o Vašoj poseti sajtu i IP adresi. Ukoliko kliknete Facebook “Like” dugme dok ste ulogovani na Vaš Facebook nalog, možete linkovati sadržaj našeg sajta sa Vašim Facebook nalogom. Na taj način Facebook može povezati Vašu posetu našoj stranici sa Vašim Facebook nalogom. Želimo da naglasimo da mi nemamo saznanja o sadržini prenetih podataka kao i njihovoj upotrebi od strane Facebook-a. Za više informacije, posetite politiku privatnosti Facebook-a na linku: https://www.facebook.com/policy.php.

Ukoliko ne želite da Facebook poveže Vašu posetu našem sajtu sa Vašim Facebook nalogom, molimo Vas da se izlogujete sa Vašeg Facebook naloga.

Politika privatnosti za korišćenje Twittera

Na našem sajtu integrisane su funkcije Twittera. Ove funkcije nudi Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, SAD. Korišćenjem Twittera, kao i funkcije "Re-Tweet" stranice koje posetite se vezuju za Vaš Twitter nalog i postuju drugim korisnicima. Na taj način, podaci se prenose Twitteru. Želimo da naglasimo da mi nemamo saznanja o sadržini ovih podataka. Za više informacije upoznajte se sa politikom privatnosti Twittera: http://twitter.com/privacy.

Privatnost Vašeg Twitter naloga možete podesiti preko: http://twitter.com/account/settings

Politika privatnosti za korišćenje LinkedIn-a

Naš sajt koristi funkcije mreže LinkedIn. Provajder LinkedIn-a je LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD. Prilikom svake posete našem sajtu koji sadrži LinkedIn funkcije, uspostavlja se konekcija sa LinkedIn serverom. LinkedIn će biti obavešten da ste posetili našu stranicu preko Vaše IP adrese. Ukoliko kliknete “preporuči” dugme LinkedIn-a dok ste ulogovani na Vaš LinkedIn nalog, LinkedIn može povezati Vašu posetu našoj stranici sa Vašim nalogom. Moramo da nagasimo, da mi nemamo saznanja o sadržini prenetih podataka, kao ni o njihovoj upotrebi od strane LinkedIn-a.

Za više informacija molimo Vas da pogledate politiku privatnosti LinkedIn-a: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy

Politika privatnosti za korišćenje YouTube

Ovaj sajt koristi plugin-ove sajta YouTuber kojim upravlja Google. Provajder sajta je YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. Ukoliko posetite neki naš sajt koji ima embeded YouTube-plugin, uspostavlja se konekcija sa YouTube serverom. YouTube serveru će dalje biti preneta informacija o Vašoj poseti našem sajtu.

Ukoliko ste ulogovani na Vaš YouTube nalog, omogućavate YouTube-u da poveže Vašu pretragu sa Vašim ličnim profilom. Ovo možete sprečiti tako što ćete se izlogovati sa Vašeg YouTube naloga.

Više informacija o korišćenju podataka korisnika možete pronači u delu politike privatnosti YouTube-a na linku: https://www.google.de/intl/de/policies/privacy

SSL enkripcija

Iz bezbednosnih razloga i radi sigunosti prenosa poverljivih podataka, kao što su upiti koje nam šaljete, ovaj sajt koristi SSL enkripciju. Ovakav prenos prepoznaje se po promeni adrese u Vašem pretraživaču sa "http://" u "https://" i simbolom katanca u polju za adresu na Vašem pretraživaču.

Ukoliko je SSL enkripcija aktivna, podacima koje nam šaljete ne mogu pristupiti treće strane.

Pravo na informaciju, brisanje i blokiranje

Vaše je pravo da dobijete informacije o Vašim ličnim podacima, njihovom poreklu i razlozima obrade tih podataka, kao i pravo da promenite, blokirate ili obrišete ove podatke u bilo kom trenutku i bez ikakvih troškova. Za dodatne informacije i pitanja o ličnim podacima, budite slobodni da nam se obratite na adresu dpo@sos-decijasela.rs

Šta radimo sa podacima koje prikupljamo?

Vaše podatke o ličnosti ćemo koristiti samo uz Vašu izričitu saglasnost, u svrhu za koju su dati i u obimu koji je potreban, ili ukoliko je primenljiv neki drugi zakonom dozvoljen razlog.

Uobičajeno korišćenje Interneta

Podaci prikupljeni tokom opšte pretrage domena “www.sos-decijasela.rs ” koriste se za analizu trendova i korišćenja veb sajta Fondacije, kao i za unapređenje korisnosti veb sajta. To nema nikakve veze sa ličnim podacima.

Međutim, ukoliko ste se registrovali na veb sajtu Fondacije u vezi sa nekom aktivnošću, podaci koje prikupljamo o Vašem uobičajenom korišćenju Interneta mogu se identifikovati kao Vaši.

Lični podaci koji se mogu identifikovati

Fondacija SOS Dečija sela Srbija može koristiti lične podatke koje nam dajete u cilju:

Šta ako ja ne želim da ostavim lične podatke?

Davanje ličnih podataka na web sajtu Fondacije nije obavezno. I ako odlučite da ne ostavite lične podatke, ipak možete vršiti pretragu i koristiti veb sajt Fondacije, ali nećete moći da sprovedete određene postupke, kao što je doniranje, prijava za newsletter ili prijavljivanje za posao.

Vaša prava

Vi u svakom trenutku imate pravo da budete informisani o prikupljanju i obradi Vaših ličnih podataka, pravo pristupa Vašim ličnim podacima, pravo brisanja netačnih podataka,  opozovete svoj pristanak za obradu podataka o ličnosti, pravo da tražite da Vaši podaci budu izbrisani, upućivanjem zahteva na e-mail dpo@sos-decijasela.rs

Donacije

Fondacija se obavezuje i garantuje čuvanje i zaštitu privatnosti podataka svih naših korisnika i donatora.

Fondacija prikuplja samo neophodne, tj.osnovne podatke o donatorima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u cilju pružanja kvalitetne usluge. Donatorima dajemo mogućnost izbora da li žele ili ne da se izbrišu sa mejling liste koje koriste za naše marketinške akcije. Svi podaci o donatorima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su podaci nužni za obavljanje posla.

Svi zaposleni u Fondaciji SOS Dečija sela Srbija su odgovorni za poštovanje načena zaštite privatnosti.Podaci o korisnicima i primaocima donacija, koji se čuvaju u rokovima koje određuju zakonski propisi iz oblasti finansija.

Sigurnost podataka tokom procesa onlajn doniranja, kao i podatke o kreditnojkartici i informacije o osobi koja vrši uplatu (ime, prezime, brojkreditne/debitne kartice, rok važnosti kartice, CCV/CVC2 kod) garantuje bankakoja je izdavalac kartice. Fondacija SOS Dečija sela Srbija nema pristup ovim podacima.

Obavezujemo da se prikupljene podatke ne koristimo ni u koje druge svrhe.

Koliko dugo čuvamo podatke o ličnosti

Vaše podatke o ličnosti ne čuvamo duže od onog vremena koje je neophodno da bi se realizovala svrha zbog koje su oni prikupljeni, odnosno ne duže od vremena za koje imamo Vašu saglasnost.

Na primer, ukoliko se odjavite sa našeg newslettera, vaši podaci će biti automatski izbrisani. Ukoliko ste putem naše stranice karijera poslali prijavu za radno mesto zajedno sa motivacionim pismom ili CV-jem, izbrisaćemo Vaše lične podatke u roku od godinu dana nakon što primimo vašu prijavu, osim ukoliko ne postanete jedan od članova našeg tima.

Da li SOS dečija sela informacije sakupljene na veb lokaciji dele sa trećim licima?

Prikupljeni lični podaci se ne distribuiraju, ne dele, iznajmljuju ili prodaju kompanijama ili organizacijama koje nisu deo organizacione strukture SOS dečijih sela. U slučaju da se administrativne usluge poput obrade kreditne kartice zahtevaju od trećih lica, takve usluge se vrše pod uslovom da se svi lični podaci tretiraju poverljivo i samo u svrhu SOS dečjih sela.

Ako su primorani zakonom ili nekim drugim regulatornim organom, SOS dečija sela mogu deliti lične podatke, uključujući slučajeve kada imamo opravdanih razloga da verujemo da je došlo do neprimerenog ometanja ili korišćenja naše veb stranice. U takvim slučajevima zadržavamo pravo na otkrivanje ličnih podataka onako kako smatramo prikladnim ili na zahtev pravnog ili regulatornog tela.

Da li SOS dečija sela koriste adrese prikupljene na veb lokaciji za slanje dodatnih informacija putem e-maila, tradicionalne pošte ili na neki drugi način?

SOS dečija sela šalju Vam dodatne informacije e-poštom ili običnom poštom samo kada ste zainteresovani za ovo. Na našoj veb stranici možete se pretplatiti i odjaviti za naš elektronski bilten u bilo kom trenutku, a takođe je moguće zatražiti i jedno od naših oflajn sponzorstava. Ova sponzorstva za određeno dete ili SOS dečje selo se vrše putem regularne pošte, a ne putem Interneta.

U bilo kom trenutku možete otkazati pretplatu na naš bilten, odjaviti se i otkazati elektronsko sponzorstvo. Molimo kontaktirajte nas popunjavanjem kontakt obrasca na našoj veb stranici ili pisanjem na e-adresu navedenu na dnu ove izjave.

Koja pravila se primenjuju ako „kliknem“ na drugu veb lokaciju?

SOS dečija sela mogu da odluče da povežu svoju veb stranicu sa veb stranicom trećih lica kako bi pružila ili određenu uslugu ili detaljnije informacije o određenoj temi. Međutim, naša izjava o privatnosti i sigurnosti više se ne primenjuje kada napustite veb lokaciju. Nije moguće da kontrolišemo informacije koje su prikupljene od strane veb lokacija spolja povezanih, niti upotrebu ovih informacija. Za smernice koje vode ove veb lokacije trećih strana, pogledajte njihove odgovarajuće izjave o privatnosti i bezbednosti.

Zbirni statistički i drugi podaci koji nisu lični, poput broja posetilaca naše veb stranice i njihove upotrebe određenih funkcija ili usluga, mogu se deliti sa trećim stranama koje rade sa nama, na primer za promociju naše veb stranice.

Kako veb lokacija SOS dečijih sela pruža sigurnost i štiti poverljive informacije?

SOS dečija sela koriste dobro prepoznatu i proverenu tehnologiju plaćanja. Podaci o plaćanju se prenose korišćenjem SSL veze koja nudi najviši stepen sigurnosti koji vaš pregledač može da podrži.

Podaci o svim on-line transakcijama čuvaju se na sigurnom serveru koji hostuje međunarodna, iskusna i renomirana kompanija. Nekoliko slojeva ugrađene zaštite, uključujući napredni sistem zaštitnog zida, šifrovanje brojeva kreditnih kartica i upotrebu lozinki, štite prikupljene informacije.

Bezbednost podataka

Svi podaci koje Fondaciji daju korisnici web sajta čuvaju se uz primenu najvišeg stepena pažnje i bezbednostii neće biti korišćeni ni na koji drugi način osim onih koji su navedeni u ovoj politici privatnosti ili u politikama specifičnim za određeni veb sajt ili na načine za koje ste dali izričitu saglasnost.

Fondacija primenjuje niz bezbednosnih mera u cilju zaštite podataka koji se čuvaju u našem sistemu od gubitka, zloupotrebe, neovlašćenog pristupa ili otkrivanja, izmene ili uništenja.

Ukoliko dođe do povrede podataka o ličnosti Fondacija će preduzeti sve zakonom prposiane korake kije regulišu takvo postupanje.

Obaveštavanje o promenama

Svaka promena naše politike u vezi sa kolačićima biće saopštena na našoj početnoj stranici i putem nove verzije ove izjave o privatnosti.

Pitanja u vezi sa politikom i njihova primena

U slučaju da želite da koristite neko od svojih prava kao lice čije lične podatke prikupljamo, ili u slučaju bilo kojih drugih pitanja vezano za našu Politiku privatnosti, molimo Vas da nas

kontaktirate na sledeću dpo@sos-decijasela.rs