Naše priče: otkrivanje novog talenta

Šima dolazi sa svojom porodicom iz Avganistana. Ova mlada žena je veoma privržena svom mužu i deci – dečacima od 8 i 6 godina. U Prihvatnom centru u Preševu borave više od 3 meseca, tako da su već sklopili razna prijateljstva sa drugim migrantima, ali i ljudima iz organizacija koje im svakodnevno pomažu. Šima je posvećena supruga, majka i iskrena prijateljica. Uprkos nevoljama koje su zadesile nju i njene sunarodnike, ona uspeva da u svoju i svakodnevicu njene porodice unese vedrinu i osmehe. Na putu do Srbije, tokom provedenih hladnih noći po, kako oni kažu, „džunglama“, ispod mostova i pored puteva, Šima je naučila da govori engleski jezik, a trenutno se trudi da savlada i srpski. Za njom ne zaostaju Benjamin i Martin, koji su veoma poslušni, dok radoznalo istražuju svet oko sebe, a u našem kutku mogu da otvore prozore svoje mašte i rašire mala dečija krila.
Šima nas stalno iznenadi nekim novim talentom. Njene vešte ruke prave čuda-svakoga dana po jedna žena dobije novu haljinu ili bluzu, a kada je manje raspoložena obavezno isplete šal, kapu ili rukavice, i to s takvom lakoćom, da joj se sve žene dive.

sos decija sela pomoc izbeglicama
Njenu ideju da šije i od toga pokuša da zaradi tako što će sašivene komade odeće uspeti da proda i unovči prodajući van kampa, mnogi su podržali. Zato sada ulažemo trud da se ova zamisao sprovede u delo. Naš tim je poručio mašinu i sav neophodan materijal za šivenje, a do tada ona sama kreira odeću tako što pronalazi staru i od nje pravi novu, lepšu, potrebniju.
Šimin entuzijazam i želja za učenjem na sve nas deluje podsticajno i motivišuće. Ona je tokom vremena provedenog u našem kutku stekla poverenje u ceo SOS tim, ali i druge žene sa kojima se druži, pa nam se često poveri o svojim problemima, strahovanjima, ali i skromnom snu o mirnom životu sa najbižima i kutkom u kome će se posvetiti svojoj pasiji.