Naša priča: upoznajte malu Amin i njenu porodicu

U teškim uslovima i kriznim situacijama, kao što su rat i izbeglištvo najviše pate deca. Uvereni da svako dete ima pravo na bezbedno detinjstvo ispunjeno ljubavlju, trudimo se da ublažimo tu patnju i pružimo pomoć i podršku, kada god je to moguće.
Članovi našeg mobilnog tima upoznali su Amin i njenu porodicu tokom svog rada na terenu, u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Amin ima 13 godina i sa roditeljima i mlađom sestrom već četiri meseca putuje od Iraka, kroz Evropu, do željene destinacije – Švedske. Ovaj put, koji je sam po sebi težak, iscrpljujći i neizvestan, za Amin i njenu porodicu je još teži, jer devojčica boluje od kvadriplegije i ne može da se kreće bez pomoći.  Adekvatnu medicinsku opremu nemaju. Otac je nosi u naručju.
Brinuti o bolesnom detetu izuzetno je teško i u redovnim uslovima, a na četvoromesečnom putovanju iz Iraka, uz sve opasnosti i napor koje ono nosi, čini se gotovo nemoguće. Porodica je malu Amin na rukama donela do Srbije, sa namerom da nastavi put dalje, podsetivši nas još jednom koliko je snažna želja svake osobe da svojoj porodici omogući bezbedan život, i da nijedno dete i nijedna porodica nikada ne bi trebalo da se nađe u situaciji u kojoj su stotine hiljada ljudi koje proteklih meseci prolaze kroz našu zemlju.

Kada smo dobili informaciju da su specijalizovana invalidska kolica hitno potrebna, jer porodica vrlo brzo nastavlja svoj put, učinili smo sve da ih što pre nabavimo. Uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, saznali smo koji model je potreban za dete sa ovim oblikom invaliditeta, i nabavili kolica za malu Amin. Zahvalnost njene porodice bila je neopisiva, kao i naš osećaj što smo bili u mogućnost da ovoj porodici olakšamo dalji put. Amin i njenoj porodici od srca želimo da što pre pronađu bolju budućnost ka kojoj su se uputili.