Naša priča: pozitivna promena u Kutku za majku i bebe

Šestogodišnji Jasmin ima autizam. U Prihvatnom centru Adaševci smešten je sa majkom, ocem i sestrom Aminom. Otac nam kaže kako već 15 godina gleda rat u rodnom Iraku i da on i žena dugo nisu mogli prirodnim putem da dobiju decu, iako su godinama su pokušavali. Na kraju su se odlučili za veštačku oplodnju i dobili četvorke. Dva deteta su preminula, ostali su Jasmin i Amina. Jedna od devojčica koja je preminula imala je autizam kao i Jasmin, bili su veoma vezani i imali su posebnu komunikaciju koju su razumeli samo njih dvoje. Jasmin je njenu smrt teško podneo. Još uvek pita za nju i uznemiri se kada vidi njenu sliku.

Naše kolege koje rade u Prihvatnom centru Adaševci, roditeljima su ponudile svu potrebnu pomoć i sugerisali im da dečaka redovno dovode u Kutak za majku i bebe, u okviru koga SOS Dečija sela Srbija pružaju pomoć i podršku majkama sa decom i deci.

deca izbeglice

Dečak je u početku teško održavao pažnju i nije se previše družio sa drugom decom.  Međutim, naše kolege su svakodnevno radile sa njim i nisu odustajale od pokušavaja da dečaka zainteresujou za različite aktivnosti koje organizujemo u Kutku za majku i bebe. Obezbedili smo posebne igračke za njega, kao što su edukativne drvene umetaljke, veoma korisne za saznajni razvoj i motoriku. Nabavili smo mu slagalice i slikovnice. Primetili smo da voli muziku, ona ga opušta i kada je čuje spontano kreće da pevuši i pleše. Kolege su mu, zbog toga, ubrzo nabavile i bubanj sa kojim se često igra. Jasmin se jako obradovao kada smo u Kutku organizovali kićenje jelke i postavljanje novogodišnjih ukrasa, na šta je reagovao sa velikim oduševljenjem, a i nije mogao da odvoji pogled od lampica.

deca izbeglice
Njegov otac sada kaže da primećuje napredak kod Jasmina. U stanju je da razume kada mu se obraćaju; na primer ako mu kažu da nešto donese ili odnese on to uradi, što ranije nije bio slučaj. Iako i dalje postoje teškoće u hodu i govoru, počeo je da razlikuje boje i oblike, mnogo je opušteniji u društvu edukatora, često ih zagrli ili im sedne u krilo. Kada odlazi iz Kutka za majku i bebe, maše kolegama i pozdravlja ih, što nije bio slučaj na početku.

Jasminov otac je veoma zahvalan za podršku, pažnju i pomoć. Ističe da je u Srbiji i od strane naše organizacije prvi put dobio neku vrstu pomoći za svoje dete.