Naša priča: neformalna škola u Preševu

Početkom februara u Prihvatnom centru Preševo počela je sa radom neformalna škola za decu izbeglice, koju, uz našu organizaciju sprovode Save the Children Srbija, UNHCR Srbija i Caritas Srbije. Tim povodom, naša koleginica Jelena je napisala priču koju ovom prilikom delimo sa vama.

“Počinje nova radna nedelja u kampu u Preševu, a ja pravim sliku onoga što nas čeka – deca o kojoj brinemo su pre nekoliko nedelja krenula u školicu. Prva škola za najmlađe u pruhvatnim centrima Srbije. Jedna nova priča počinje u kutku SOS Dečijih sela. Naš tim u Preševu je preuzeo grupu dece koja će u narednom periodu biti polaznici drugog razreda školice u kojoj će učiti svoje prve stihove, brojeve i upoznati prvu simpatiju. Dobili smo još jedan važan zadatak, a to je da ove devetogodišnjake i desetogodišnjake uvedemo u svet nauke, prirode i društva, novih jezika. Rančevi, sveske, olovke, table, globusi i kompasi-toliko novog i lepog očekuje ove mališane. Dok su neki imali sreće da u svojim zemljama završe neki razred, neka deca se tek upoznaju sa ovim konceptom. Jedno im je zajedničko-svi se jednako raduju dolascima u naš kutak koji je sada pretvoren u pravu učionicu.

skola ze decu izbeglice
Dok su na početku sramežljivo i sa strahom prepisivali slova engleskog alfabeta sa table i sedeli isključivo sa drugarima koji su iz njihove zemlje, sada već recituju stihove pesme „U svetu postoji jedno carstvo“ i nije im toliko strašno da devojčice dele klupe sa dečacima.

Šta znači zvuk zvona na kraju radnog dana? Zašto moram da podignem ruku kada želim da postavim pitanje? Zašto je važno da saslušam kada moj drug želi nešto da kaže? Šta je to „abeceda“? Sve ove nedoumice naši edukatori rešavaju uz igru, crteže i puno puno priče. Na ovoj avanturi veliku pomoć pružaju naši prevodioci kojima ni uloga učitelja više nije strana, ali i drugih izbeglica koje su se dobrovoljno pijavile da svoje talente prenesu mlađim generacijama.

obrazovanje deca izbeglice
Kamp u Preševu odiše novom energijom, jer su svi svesni da smo pokrenuli nešto važno, plemenito. Ostaje nada da će naša školica uticati na živote ove dece, ali i nihovih porodica, u stvaranju lepe budućnosti jer se trudimo da ovim mladim, bistrim umovima otvorimo horizonte, pomognemo da izgrade svoju ličnost i dane dočekuju sa toplinom u srcu jer znaju da ih kod nas sigurno čekaju drugari, igra i nove pustolovine.”