Najugroženijim porodicama podrška znači više nego ikada

Najugroženjim porodicama, koje su uključene u naš program ”Jačanje porodica”, u krizi kroz koju svi zajednički prolazimo, podrška znači više nego ikada.

Naši saradnici iz Centra u Zemunu, podelili su pomoć u vidu paketa hrane, pelena i higijene, a onima koji žive u udaljenijim delovima grada, pakete smo odneli lično.

Podrška koju pružamo u okolnostima vanredne situacije je prilagođena novim okolnostima, a sa kakvim problemima se naše porodice sada sreću, može se sagledati kroz primer jedne porodice, samohrane mame sa petoro dece. Porodica Jovanović je šestočlana porodica koju čini samohrana majka i petoro maloletne dece.

Najstariji dečak je učenik prvog razreda osnovne škole, koju redovno pohađa, dok trojica mlađe braće idu u vrtić. Najmlađa sestra ima dve i po godine.

Porodica živi u jednom zemunskom naselju, ilegalno, u socijalnom stanu. Pored toga što postoji rizik da u nekom trenutku mogu biti iseljeni iz ovog stana, uslovi za život su daleko od idealnih – nemaju internet, televizor, a u nekim trenucima nemaju ni struju. Mama je nezaposlena, jedina mesečna primanja su im novčana socijalna pomoć i dečiji dodatak.

Međutim, i pored ovakvih uslova za život, majka se izuzetno trudi da odgovori na osnovne potrebe dece. Nakon što se porodica uključila u naš program i počela da koristi usluge koje pružamo, majka je najstarijeg dečaka redovno dovodila kod nas na podršku u učenju, dok nije uvedeno vanredno stanje i mera ograničenog kretanja, kao i socijalnog distanciranja.

U ovom trenutku dečak nije u mogućnosti da prati nastavu elektronskim putem. Nastavili smo da podršku pružamo telefonskim putem, sada naš porodični saradnik intenzivno radi sa majkom savetodavno, u cilju osnaživanja i podrške u organizaciji oko brige o deci na dnevnom nivou – ishrana, održavanje higijene, organizacija aktivnosti za decu u novonastaloj situaciji, kao i što bolje organizovanje slobodnog vremena budući da su deca sada stalno sa njom kod kuće.

Kako nema podršku svoje primarne porodice, majka ističe da joj je podrška saradnika, kroz razgovore, savetovanje, kao i informisanje o aktuelnoj situaciji iz dana u dan, značajna, i ističe – to što neko misli na nju, što se interesuje, čini da nema osećaj da je u svemu ovome potpuno sama.