Moćna ratnica Mejvis

Mejvis Kirandu, noseći dres sa brojem 10, kao članica ženske fudbalske reprezentacije Zimbabvea na Olimpijskim igrama u Brazilu predstavlja svoju reprezentaciju, ali i SOS Dečija sela Zimbabve, u kojima je odrasla. Prenosimo intervju sa Mejvis, koji su, posle utakmice sa Nemačkom, pripremili u sektoru za komunikacije SOS Dečijih sela u Zimbabveu. Pročitajte kako izgleda kada snovi koje sanjate od detinjstva postanu stvarnost.

 
• Kako su te SOS Dečija sela ohrabrila da slediš svoj san da postaneš sportistkinja?

Ohrabrenje i podršku pružao mi je Edi, vođa Zajednice mladih u SOS Dečijem selu u Binduri. Uvek mi je govorio da treba da dajem sve od sebe, naročito zbog toga što posedujem veliki taIenat. On je pokrenuo i vodio naš tim u SOS dečijem selu u Binduri. Njegovo ohrabrenje i podrška pomogli su mi da se pridružim poznatom fudbalskom klubu u Harari.

 
• Možeš li da izdvojiš neki događaj ili poznatog sportistu koji su dosta uticali na tebe i tvoj profesionalni razvoj?
Sećam se da sam najviše uživala na meču Zimbabve – Južna Afrika u Johanesburgu. Iako smo poražene rezultatom 1:0, igrala sam sa takvom strašću, da sam se osećala kao Kristijano Ronaldo.

 

SOS Dečija sela

  Mejvis, članica ženske fudbalske reprezentacija Zimbabvea, odrasla u SOS Dečijim                                                                                     selima

• Smatraš li da si doživela napredak u karijeri i šta je dovelo do toga?
Moj proboj i prvi veći napredak desio se kada sam, kao članica ženske fudbalske reprezentacije otputovala u Urugvaj. Tada sam pomislila “To je to. Sada sam u drugačijoj ligi”.

 
• Kakva je atmosfera na Olimpijskim igrama?
Kada sam stigla u Sao Paolo, pitala sam se da li sam stvarno u Brazilu. Svima ovde je drago što nas vide. Ljudi nam mašu i slikaju nas na ulicama. Sve je kao velika zabava.

 
• Da li si ikada, tokom treniranja, pomislila da odustaneš?
Nikada, nijedan jedini put. Ako bih odustala, izgubila bih ono čemu sam najpredanija i naposvećnija.

 

Rio 2016.
• Možeš li izdvojiti jednu ili dve stvari koje su ključ tvog uspeha?
Jako sam ozbiljna kada su moji treninzi u pitanju. Kada ne treniram sa timom, treniram samostalno – vežbam u teretani, ili ponekad igram fudbal sa nekim momcima iz mog naselja.

 
• Šta je ono što bi želela da radiš u životu?
Želela bih da dobijem posao u vojnom vazduhoplovstvu u Zmbabveu. Oni takođe imaju fudbalski tim za koji bih mogla da igram. Ako je moguće, volelabih da igram fudbal negde u inostranstvu.

 
• Da li imaš neki savet koji bi dala deci?
Moj savet je da koriste svoje talente, jer nikada ne znaju kuda će ih oni odvesti. Svoj SOS Deci bih poručila da nikada ne smeju zaboraviti koliko mnogo talenata imaju. Nemojte sedeti i čekati, radite na svojim talentima i iskoristite ih.