MEĐUNARODNI DAN SOCIJALNOG RADA

Od 1983. godine, svakog trećeg utorak u martu obeležava se Dan socijalnog rada. Današnji dan prilika je da još jednom ukažemo na značaj ove profesije i pozovem javnost da pruži snažniju podršku socijalnim radnicima koji se u svakodnevnom radu sreću sa brojnim izazovima. Uslovi u kojima rade neretko su veoma teški, a posao koji obavljaju izuzetno zahtevan. Uz sve navedeno, suočavaju se i sa osudama i kritikama javnosti, što dodatno otežava njihov položaj.

Decenije za nama donele su mnogo promena, ekonomsku i socijalnu nestabilnost. Pomoć pojedinicima i porodicama pružana je u vreme sankcija, ratova, poplava i konačno pandemije koronavirusa. Građanima je pomoć Centara za socijalni rad i celokupnog sistema socijalne zaštite bila i jeste potrebnija nego ikad.

I pored svega navedenog socijalni radnici nastavili su da rade kako bi pružili podršku onima kojima je njihova pomoć preko potrebna, nastojeći da dalje doprinose društvu u celini.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena dobrobiti dece, mladih i porodica u riziku, kao i promovisanju ključne uloge onih koji pružaju podršku, u svom radu neguje strast i posvećenost profesiji socijalnih radnika. Prepoznajući napore i izazove sa kojima se socijalni radnici susreću u praksi, aktivno se trudimo da im obezbedimo podršku u stručnom usavršavaju, verujući da deca, mladi i porodice imaju pravo na kvalitetnu brigu i da im je potreban brižan odnos pun poverenja sa nekim na koga mogu da se oslone.

Stoga bi kao društvo, ne samo danas, već i svakog drugog dana, trebalo snažno da stojimo uz one koji nastoje da unaprede živote najosetljivijih kategorija društva, da im budu oslonac na putu ka socijalnom uključivanju, dostizanju pozitivnih promena i ostvarenju punih potencijala.