Međunarodni dan porodica

Fondacija SOS Dečija sela Srbija je, 15.maja, nizom aktivnosti koje su održane u Beogradu, Nišu, Obrenovcu, Velikim Crljenima i Kraljevu, obeležila Međunarodni dan porodice. Ujedinjene nacije su 1993. godine, 15. maj proglasile za Svetski dan porodice sa ciljem da se podigne svest o pitanjima porodice. S obzirom da u našem svakodnevnom radu kroz različite programe pružamo podršku porodicama kroz osnaživanje, psihosocijalnu podršku, edukaciju dece i odraslih, organizovali smo aktivnosti koje su na kreativan način spojile roditelje i decu.
Niš, Centar za podršku porodici „Putokaz”, iz Niša i naš mobilni tim „Super autobus” organizovali su „Otvoreni dan” na platou ispred Dečijeg centra u parku Čair u Nišu. Kroz brojne kreativne radionice, druženje i igru sa decom, kao i kroz diskusiju, naglašen je značaj porodice u odrastanju svakog deteta. Događaj je održan u okviru projekta „Pružanje usluga na lokalnom nivou ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama”, koji finansijski podržava Evropska unija.

Nis4

Obrenovac, Dan porodice obeležen je u okviru prihvatnog centra u kasarni u Obrenovcu, gde je upravo na taj dan sa radom počelo i Sigurno mesto, koje je za potrebe dece adaptirano i funkcionalno osposobljeno u jednoj od prostorija u kasarni. Centar za jačanje porodice koji od novembra prošle godine radi u Obrenovcu i edukatori iz Sigurnog mesta za decu su na zabavan i interaktivan način obeležili Međunarodni dan porodice. Bila je to prilika da se barem na trenutak ulepša svakodnevni život ljudi koji su smešteni u kasarni i da se kroz razgovor sa roditeljima istakne važnost jake i srećne porodice za odrastanje deteta.

Obrenovac1

Veliki Crljeni, obeležavanje Dana porodice održano je u školi Sveti Sava sa kojom imamo odličnu saradnju još od početka realizacije Emergency Relife projekta. Uz dečije pesmice i igre, deca i roditelji su na papiru napisali šta za njih znači porodica. Takođe, roditeljima su deljene poruke o važnosti porodice.

SAMSUNG

Tačno pre godinu dana Obrenovac i Veliki Crljene su pogodile poplave. Fondacija SOS Dečija sela Srbija je uložila trud da osnaži porodice i radi na sprečavanju izdvajanja dece iz bioloških porodica koje su u riziku. Trudićemo se i dalje da porodicama pružimo podršku i ukažemo na važnost porodice za rast i razvoj dece.

Kraljevo, Međunarodni dan porodica obeležen je u SOS Dečijem selu tradicionalnim druženjem svih SOS porodica iz Dečijeg sela, uz učešće i drugih zaposlenih koji su doprineli da izgledamo kao jedna velika, složna porodica.
SOS mame, tete, deca i svi prisutni gosti učestvovali su u “Igrama bez granica” koje su se sastojale iz tri igre. Za pobedu u igrama bile su presudne sreća, snalažljivost i snaga.
Za pobednike svake od igara nagrada je bila torta, koju su naravno, po završetku, imali priliku svi da probaju, jer cilj ovog družena je bio da se ukaže na bitnost zajedništva, porodice, ljubavi, poštovanja, optimizma.
Od početka rada SOS Dečijeg sela Kraljevo Međunarodni dan porodica se obeležava na različite načine, ali uvek je fokus na značaju porodice i podsećanja kroz koja iskušenja svaka porodica prolazi, naročito u ovim turbulentnim vremenima, kada bi osnovni cilj države trebao da bude očuvanje porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

Kraljevo2

Beograd 16. maj 2015. godine – U okviru prvog multikongresa u Srbiji u organizaciji Serbian Vision, a uz podršku Nemačko srpskog privrednog društva i Privredne komore Srbije u hotelu Radisson Blu Old Mill, kroz kreativnu radionicu i prezentaciju, predstavili smo SOS koncept i programe podrške porodici i deci. Iskoristili smo priliku da nastavimo obeležavanje Dana porodice i tako ukažemo na značaj i vrednost porodičnog okruženja za razvoj i odrastanje dece i život zajednice. Pored gostiju u aktivnostima su učestvovali i naši zaposleni zajedno sa svojom decom.

SV3

Dom pun ljubavi za svako dete je naša vizija porodice!