MAČAK U ČIZMAMA

Upoznajte Marinu i Mirka. Marina ima 12, a Mirko 8 godina. Njihova mama je domaćica, a tata radi u inostranstvu. Po savetu učiteljice Marina često ide kod psihologa. Zbog njenog ponašanja i izgleda vršnjaci izbegavaju da se druže sa Marinom. Kažu da u školu dolazi u maminoj garderobi i često cepa knjige. To je čudno, jer je Marinina omiljena stvar knjiga “Mačak u čizmama”.

Centar za socijalni rad prepoznao je potrebu da se pomogne Marininoj porodici. Povezali su ih sa nama. Marina je sa našom edukatorkom pisala domaće zadatke, vežbala matematiku i srpski jezik. Marinina mama je po savetu našeg tima redovno vodila Mirka kod psihologa kako bi vežbao govor. Podržali smo Marininu mamu da se aktivno uključi u život svojih mališana, da razvija topao odnos sa njima, bude u toku sa svim stvarima koje im se dešavaju u školi i van nje i pomogne im u svakodnevnim aktivnostima, poput pakovanja knjiga za školu.

Nažalost, centar za socijalni rad jednoga dana pronašao je Marininu mamu u lošem zdravstvenom stanju. Odmah joj je pružena adekvatna nega, a Marina i Mirko su smešteni u prihvatilište, gde su proveli šest meseci. Majka ih je, u pratnji našeg tima, redovno posećivala. Da bi Marini i Mirku odvojenost od mame lakše pala odneli smo im omiljene predmete – knjigu “Mačak u čizmama” i jastuk sa motivima autića. Imali smo jasan cilj – da majka održi odnos sa decom, redovno ih viđa i aktivno vodi računa o svom zdravstvenom stanju.

Dom u kome su živeli je renoviran i sređen pre povratka dece. U saradnji sa centrom za socijalni rad sproveli smo niz aktivnosti kako bi se Marina i Mirko što pre vratili kući. I nakon njihovog povratka kod mame nastavili smo da im pružamo podršku, razgovarajući o njihovim potrebama, osnosom sa vršnjacima i značaju brige o zdravlju.

Za vreme vanrednog stanja Marinina mama je pronašla posao, a tata se vratio kući dobivši priliku da više vremena provede sa svojim najmilijima.

Tokom rada, svi rastemo i razvijamo se. Roditelji uče kako da podrže sebe i svoju decu, a mi da se nikada ne smemo predavati. Svi zajedno učimo da su ružni događaji samo privremeni, i da se iz porodice uvek može crpeti snaga za uspeh.