Korak po korak do ostvarenja snova

U Srbiji se, nažalost, godinama povećava broj dece bez roditeljskog staranja – dece koju roditelji napuštaju iz različitih razloga. Dramatičan rast je počeo 2011. godine i prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dostigao je brojku od preko 9.400.
O toj deci brinu staratelji – rodbina, komšije, treća lica ili centri za socijalni rad. Jedan od plemenitijih načina predstavlja primer SOS dečijeg sela u Kraljevu osnovanog 2004. godine, a u kojem deca borave u porodičnom okruženju, i žive kao braća i sestre sa decom sličnog uzrasta. Deo ove organizacije je i Zajednica mladih, koja omogućava deci uzrasta starijeg od 16 godina da se na pravi način spreme za samostalan život.
Kada govorimo o Dečijem selu, rekla bih da je to jedan od najboljih alternativnih oblika brige, jer imamo vid porodice koji podržava decu i to na duge staze“, kaže Borka Polumirac, direktor SOS dečijeg sela. Ono što je najbitnije, ljudi koji rade u ovoj ustanovi veoma su posvećeni svom poslu. Možda čak i više nego što im je u “opisu posla”.
O svom dolasku i životu u Selu priča nam jedna od devojaka koja je u njemu odrasla:
„U početku je bilo jako teško kao i svaka promena, a to je bila velika promena za nas jer smo živele u selu, pa smo onda došli u neki sistem gde postoje pravila, gde sad neko brine o tebi, vodi računa. Imali smo divnu SOS mamu koja nas je prihvatila kao svoju decu, iako je ona radila svoj posao. Ona nam je ukazivala na naše greške, učila nas novim stvarima, učila nas kako da postanemo ljudi. Zato ono što sam ja danas, ja zahvaljujem njoj i šta god da uradim u životu mislim da joj se nikad neću odužiti“, kaže budući prevodilac Jelica Nedić. Ona je sa svojim sestrama živela u SOS dečijem selu u Kraljevu. Milica i Jelica su nakon boravka u Zajednici mladih, koja je deo SOS dečijeg sela, postale studentkinje, dok je Aleksandra nedavno dobila najlepši “poklon” – prinovu. Dve najmlađe sestre još nisu porasle, i dalje su Kraljevu.
“Volela bih da radim kao prevodilac i nadam se da ću uspeti u tome, trudim se. Želim da sutra budem samostalna žena, da imam svoju porodicu, da budem sa sestrama na okupu, da imamo svoj zajednički kutak i da budem dobar čovek”, dodaje Jelica.

Svetlana Jovanović, lider Zajednice mladih u SOS dečijem selu u Kraljevu, ističe njen izuzetan značaj za razvoj i napredah mladih. Zahvaljujući donaciji MK Group, izgrađena je kuća u kojoj može da živi 15 tinejdžera koji tako prave prve korake ka samostalnom životu. Po rečima Svetlane Jovanović, mladi koji u novoj kući žive “dobili su dom, nešto što je njihovo i čemu uvek mogu da se vrate”.

Priču o SOS Dečijem selu Kraljevo I našoj deci možete pogledati na linku ispod.

*Izvor: BIZLife

Borka