Konferencijom „Alternativna briga u 21. veku“ obeležen jubilej – 20 godina FICE Srbija i upriličena poseta našim centrima

Udruženje stručnjaka za zaštitu dece i porodica, FICE Srbija, u periodu od 19. do 21. septembra 2023. godine, nizom aktivnosti obeležilo je 20 godina aktivnog rada u našoj zemlji, kao i 75 godina FICE Internacional.

U utorak, 19. septembra održana je svečana Skupština FICE Srbija, čija je jedna od članica i naša organizacija.

Željka Burgund ispred FICE Srbija i Vesna Mraković i Biljana Zorić Dimić ispred SOS Dečija sela Srbija

Centralni događaj jubileja bila je Nacionalna konferencija „Alternativna briga u 21. veku“, održana 20. septembra 2023. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na konferenciji su učestvovali ekperti iz zemlje i inostranstva, članice FICE Srbija i FICE Internacional, predstavnici akademske zajednice i partnerskih udruženja posvećeni brizi o deci i porodici.

Konferenciju je otvorila prof. dr Anita Burgund Isakov sa Fakulteta političkih nauka, koja je poželela dobrodošlicu prisutnima, uz uverenje da će im razmena iskustava na konferenciji pomoći da unaprede prakse u radu sa najranjivijim kategorijama društva.

Foto: FPN/FICE Srbija

U ime Fakulteta političkih nauka, prisutnima se obratila prof. dr Natalija Perišić, prodekanka za studije prvog stepena obrazovanja. Ona je istakla značaj dugogodišnje saradnje FICE Srbija i Fakulteta

  • Fakultet političkih nauka vodi računa o oblasti zaštite dece i mladih, kao i o obrazovanju socijalnih radnika, pogotovo u poljima zlostavljanja, zanemarivanja i u slučajevima trauma u porodici – istakla je prof. dr Perišić i dodala da dugododišnja pozitivna saradnja najviše utiče na prenošenje znanja i iskustava studentima, budućim profesionalcima u oblasti socijalnog rada i socijalne zaštite.

Mirjana Novakov v.d. Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i Vesna Mraković i Jasmina Miković ispred SOS Dečija sela Srbija

Predsednica FICE Srbija, Željka Burgund, zahvalila se saradnicima na višegodišnjoj podršci i istakla da svakodnevno svedočimo značaju rada ove asocijacije, a pogotovo u situacijama koje su zadesile Srbiju ovog proleća.

  • Voditi organizaciju 20 godina sa skromnim resursima, ali velikom podrškom nije lako, ali vredi. Današnji rezultati asocijacije FICE Srbija nisu samo naši, već i vaši. Rezultati svih vas koji se svakodnevno borite da unapredite života dece, mladih i porodica u našoj zemlji – istakla je Burgund.

    Nacionalna direktorka i direktorka za razvoj programa SOS Dečija sela Srbija, Foto: FPN/FICE Srbija

Nakon konferencije, predstavnici FICE Internacional obišli su naš Centar za podršku porodici u Zemunu koji svoje aktivnosti sprovodi u okviru Programa “Jačanje porodice”, kao i naš Centar “Jaki mladi”, zatim Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, kao i nekoliko hraniteljskih porodica u Beogradu, kako bi se upoznali sa uslugama podrške porodici i deci.

U našem Centru za podršku porodici predstavljene su aktivnosti koje sprovodimo sa porodicama koje su u riziku od izmeštanja dece u alternativnu brigu, gde je još jednom je istaknut značaj preventivnog rada koji ovaj program ima. Čak 99% procenata prodica uključenih u naš Program “Jačanje porodice” ostaje na okupu, što je jasan pokazatelj značaja preventivnih aktivnosti.

Predstavnici FICE Internacional su u našem Centru “Jaki mladi” imali priliku i da razgovaraju sa mladima uključenim u ovaj program i čuju njihova iskustva iz alternativne brige.

Mladi su istakli koliko im je značajna podrška naše organizacije

  • Podrška koju smo dobili pomogla nam je da platimo školarine na fakultetima, upišemo kurseve, položimo vožnju ili da nađemo posao. Ipak, ono što nam najviše znači, je psihosocijalna podrška koju dobijamo od zaposlenih u Centru “Jaki mladi” i organizaciji SOS Dečija sela, jer mi nismo isti mladi kada dođemo u Centar i kada iz njega izađemo – istakao je jedan od učesnika našeg programa.

Centar “Jaki mladi” SOS Dečija sela Srbija

U okviru obeležavanja jubileja, 21. septembra organizovana je studijska poseta i razmena iskustava sa članicama FICE Internacional. Tom prilikom obilazio se Golubac i Lepenski vir, kao bi se gosti iz inostranstva upoznali sa istorijskim, kulturnim i prirodnim blagom ovog dela Srbije.