Kako smo obeležili Međunarodni dan porodice

U organizaciji kao što je naša svesni smo važnosti porodice. Ona ima nemerljivu ulogu u formiranju svake osobe. Zato sav naš trud i rad usmeravamo na to da porodice ostanu na okupu i da svako dete raste u sigurnom i podsticajnom okruženju.

Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja. Uvek se trudimo da obeležimo ovaj datum, da tada posebno istaknemo značaj porodičnog okruženja, ali i ukažemo na važnost preventivnih programa koji pružaju podršku porodicama u krizi.

Za decu, mlade i porodice, osmislili smo niz aktivnosti kako bi im cela nedelja, kada se obeležava ovaj dan, ostala u lepom sećanju.

Poseta fudbalskom klubu Crvena Zvezda

Deca iz hraniteljskih porodica koje podržava SOS Dečije selo u Kraljevu i deca iz porodica koje su uključene u naš Program “Jačanje porodice” bili su gosti fudbalskog kluba Crvena Zvezda. Tom prilikom deca su posetila muzej na stadionu ,,Rajko Mitić” i upoznala se sa istorijom najtrofejnijeg srpskog fudbalskog kluba. Nakon obilaska, deca su odgledala utakmicu između Crvene zvezde i Vojvodine. Utakmica je završena pobedom domaćina i to golom u poslednjim trenucima meča, što je izazvalo oduševljenje dece. Većina dece je prvi put posetila ovaj stadion i gledala utakmicu uživo, što je ovom događaju dalo dodatnu notu lepote i uzbuđenja.

 

 

Radionica na trgu u Raški

Naš Cenar za podršku porodici u Raški organizovao je druženje sa decom i roditeljima na gradskom trgu. Bojile su se slikovnice, crtale su se porodice, delili su se osmesi i zagrljaji. Deca su se posebno obradovala maskotama iz crtanog filma „Patrolne šape“. Dan je bio pomalo hladan za sredinu maja, ali je ovo druženje svim učesnicima ugrejalo srca.

 

Radionica u Gadžinom Hanu

U našem Centu za podršku porodici u Gadžinom Hanu održali smo edukativno-kreativnu radionicu. Razgovarali smo o značaju porodice i međusobnom uvažavanju svih njenih članova.

 

Zološki vrt i učenje o životinjama

Za porodice iz Niša i Gadžinog Hana koje su uključene u naš Program „Jačanje porodice“ organizovali smo dolazak u Beograd, obilazak BeoZoo vrta i ručak. Deca su uživala u upoznavanju životinja. Uživali smo učeći o majmunima, žirafama, slonovima, a decu i roditelje je najviše oduševila porodica lavova.

 

Ovo su samo neke od aktivnosti koje organizujemo u okviru našeg Programa „Jačanje porodice“ koji sprovodimo od 2013. godine. U devet centara, širom Srbije, podržavamo porodice u krizi, pomažemo im da se osnaže i dugoročno budu sigurno i podsticajno mesto za odrastanje dece.

Uz preventivne programe, kakav je i ovaj naš program, sprečava se izmeštanje dece u domove ili hraniteljske porodice.

Ovo je i misija naše organizacije – da svako dete odraste u domu punom ljubavi.