KAKO PRIPREMITI DETE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU U TOKU PANDEMIJE COVID-19

Početak nove školske godine ove jeseni biće znatno drugačiji od prethodnih. Pandemija koronavirusa ne jenjava, a pred decom, roditeljima i nastavnicima je niz otvorenih pitanja u vezi sa načinom realizacije nastave. U želji da pomognemo roditeljima da podrže decu u narednim mesecima, delimo nekoliko praktičnih saveta koji mogu biti od koristi u predstojećem periodu.

Živimo u neizvesnom vremenu i teško da iko od nas sa sigurnošću može predvideti šta će se događati naredne sedmice ili meseca. Ove okolnosti neretko izazivaju strah kako kod odraslih, tako i kod dece pa je izuzetno važno da deci predočimo svoja razmišljanja uz objašnjenje da sve zašta se pripremamo i šta eventualno očekujemo ne mora nužno i da se dogodi. Biti uplašen je  sasvim u redu i to je nešto na šta im treba posebno skrenuti pažnju, uz napomenu da svoja osećanja, strepnje i strahove uvek mogu i treba da podele sa nama.

Prema deci uvek treba biti iskren. Ukoliko ne znamo šta će se zaista dogoditi ili kako će nešto funkcionisati, najbolje je da to podelimo sa decom. Istina zna da uplaši i zato, kada god sa decom vodimo iskrene razgovore, pored činjenica treba im pružiti i emotivnu sigurnost. Uvek im iznova ponovite da ćete biti sa njima i uz njih ma šta se događalo. Na ovaj način pomažemo im da se fokusiraju na stvari koje mogu da drže pod kontrolom, a upravo one mogu biti značajne za svakodnevno funkcionisanje (npr. kako se pravilno stavlja i nosi maska, kako da peru ruke, kako da održavaju higijenu, zbog čega je važno da drže fizička distancu i sl.). Kada znaju šta ih očekuje deca se osećaju sigurno, baš kao i kada znaju šta se eventualno može promeniti.

Kada je u pitanju predstojeća školska godina, predlažemo da čim saznate kako će ona izgledati o tome porazgovarate sa svojom decom. Tom prilikom im objasnite kako će izgledati nastava, koliko će časovi trajati, kako će izgledati vreme u produženom boravku, ko će im biti podrška u školi, a ko van nje. Posebno im skrenite pažnju da imaju pravo da u svemu aktivno učestvuju, pogotovo kada je u pitanju njihova sigurnost i bezbednost. Pripremite se na niz pitanja i naoružajte se strpljenjem. Ukoliko do početka škole ne budete imali jasnu sliku o modelu nastave, pripremite nekoliko različitih scenarija i svaki ponaosob predočite deci. Što više informacija budu imali, mirnije će početi novu školsku godinu, ma kako ona izgledala.

Ako se vaša deca vraćaju na redovnu nastavu pomozite im da vide sve pozitivne stvari povratka u školsku klupu, posebno ako se zbog toga osećaju uznemireno. Možete ih ohrabriti tako što ćete im reći da je to prilika da se ponovo druži sa školskim drugarima, borave u svojoj učionici, svakodnevno viđaju učiteljicu ili omiljene nastavnike. To im može pomoći da se osećaju komfornije.

Ako će vaša deca nastavu pratiti na daljinu (online) skrenite im pažnju na činjenicu da ćete zahvaljujući tome provoditi više vremena zajedno, imati priliku da zajedno pripremate obroke koje vole, da zajedno ručate onda kada se dogovorite ili vam to prija.

U svemu što vam predstoji važno je da budete fleksibilni, strpljivi i tolerantni. Upravo na vašem primeru deca se uče fleksibilnosti i toleranciji, usvajaju modele ponašanja koji im omogućavaju da prilagode svoja očekivanja realnosti, što za posledicu ima smanjenje stresa i anaksioznosti. Istraživanja su pokazala da borba protiv stresa može biti i kontraproduktivna, pa je zato važno svi da prihvatimo situaciju kakva ona jeste, ali i svoja osećanja u vezi sa tim. Ne zaboravite da je ova godina za sve nas daleko teža nego prethodne, i zato imajte razumevanja za sebe, decu, nastavnike…

Rezultati koje očekujete ili ste navikli da vaša deca postižu, ove godine možda neće biti ispunjeni. Nekoj deci će biti potrebna dodatna podrška kako bi nešto naučili, druga deca će možda imati problema da organizuju svoj dan i raspodele obaveze. Mnogi od njih neće umeti da se nose sa činjenicom da nešto nisu uradili na vreme i zbog toga će se verovatno osećati neuspešno. Ovo nema veze sa uzrastom deteta, može se desiti i mlađim i starijim učenicima. Zato je veoma važno da uspostavite dobru komunikaciju sa nastavnicima i gajite iskren odnos sa decom, pun ljubavi i razumevanja. Ukoliko primetite da vaša deca ne uspevaju da se izbori sa nečim, nemojte se stideti da potražite pomoć! Obratite se stručnoj službi škole, institucijama ili organizacijama koje se time bave.

Budite spremni za promene i fokusirajte se na pozitivno. Ako već imate ove veštine period pred nama biće vam daleko lakši. Ukoliko ih možda nemate ili ih jednstavno niste svesni okolnosti u kojima se nalazimo dobar su trenutak da ih savladamo.

Fokus na pozitivno bez obzira kakve nas okolnosti okružuju je snažno oružje u borbi sa stresom!