Kako je zid u Prihvatnom centru Preševo postao umetničko delo?

SOS dečija sela Srbija su, u prostorijama koje koriste, u Prihvatnom centru u Preševu, nedavno na poklon dobila predivnu sliku.

Pejzaž koji zauzima ceo zid, naslikao je umetnik sa Kube, Vladimir Castillo Gamboa, koji u kapmu boravi od decembra prošle godine. Za ova dva meseca, Vladimir je stekao veliku popularnost i sprijateljio sa skoro svima u Prihvatnom centru Preševo, kako sa izbeglicama, tako i sa zaposlenima. Tokom celodnevnog oslikavanja zida, sve vreme je imao publiku. I dok su jedni jednostavno posmatrali i divili se njegovom umeću, drugi su želeli da mu na bilo koji način pomognu, a neki su čak želeli i da se uključe i da ostave i svoj trag na slici pri čemu ih je on ohrabrivao.

presevo
U prostorije SOS Dečijih sela Vladimir je počeo da dolazi zbog radionica engleskog jezika, a za uzvrat je ponudio da nam pomogne pri realizaciji kreativnih aktivnosti sa decom. U ovoj oblasti pokazao je veliko strpljenje, a pored osnova crtanja i slikanja, deca su otkrila i da je moguće crtati životinje pomoću senke ruku, i izraditi portrete iscrtavanjem kotura senki lica. Dosta dece pokazalo je inspiraciju i zainteresovanost da nastavi da uči i pronalazi nove načine za izražavanje kreativnosti.

izbeglice presevo

Vladimir je, takođe, uvek spreman da se odazove mnogobrojnim molbama za izradu portreta, ali nam otkriva da često dobija više zahteva nego što ima vremena i materijala. Ipak, on se trudi da improvizuje sa onim što ima. Zbog nemogućnosti kupovine slikarskih boja na Kubi, koristio je pepeo cigareta, a u kampu, umesto platna, koristi drvene gajbice u kojima izbeglice nose hranu. Ovim simbolično povezuje ljude koje slika sa njihovom svakodnevicom i predmetima koje koriste.

Razlog Vladimirovog dolaska u Evropu jeste želja da podeli svoju umetnost sa svetom i nastavi školovanje. Za vreme moje je proveo ovde, zavoleo je Srbiju i želeo bi da tu i ostane.