Kad snovi postanu stvarnost

kad_snovi_postanu_stvarnost1-22

“Poštovani predsedniče Republike Srbije, gospodine Nikoliću, poštovani gradonačelniče, velika mi je čast što ste danas svi sa nama i što možemo da vam ispričamo da je  naš san konačno postao java“ – bile su reči kojima se Jelica, jedna od devojaka iz Zajednice mladih SOS Dečijeg sela Kraljevo, obratila prisutnima na početku svečane primopredaje kuće u kojoj će biti smeštena Zajednica mladih. Novoizgrađena kuća, vredna  200.000 evra, donacija je  MK Grupe, a  vrpcu su presekli Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i predsednik MK Grupe, gospodin Miodrag Kostić, u prisustvu Gradonačelnika Kraljeva, gospodina Dragana Jovanovića i brojnih gostiju, prijatelja i saradnika SOS Dečijeg sela.

kad_snovi_postanu_stvarnost2-22

„San je počeo kada nas je Miodrag Kostić prošle zime posetio i rekao da će nam sagraditi kuću. Sa prvim prolećnim mirisima, kada je postavljen kamen temeljac naše kuće, radovali smo se svi u Selu. To je bio pravi praznik za sve nas. Jednog jesenjeg dana, kada sam se vratila iz škole, nisam mogla da verujem da je naša kuća dobila  i krov. Verujem da kada nešto jako želite, snovi se ostvaruju!“, dodala je Jelica. Gradonačelnik Kraljeva, Dragan Jovanović istakao je da ova donacija mnogo znači ne samo deci SOS Dečijeg sela već i gradu Kraljevu kao i podršku koju je lokalna samouprava dala u izgradnji kuće.

kad_snovi_postanu_stvarnost3-22

Upitan – kako je on sanjao svoj san da mladima sagradi kuću, gospodin Kostić je rekao: “Kao roditelj, slobodno mogu reći da nema većeg zadovoljstva nego kada vidite bezbrižne osmehe na licima najmlađih. Verujem da je svako, u odnosu na sopstvene mogućnosti, dužan da deo vrednosti koje je u toku karijere stvorio vrati društvenoj zajednici na način na koji mu dolikuje. Ovo je samo još jedna potvrda da se dobre namere „MK Group“ ne završavaju na rečima, već ih dosledno sprovodimo u delo, kao što smo to radili i u prethodnih 30 godina”. On je istako i da su gradnju kuće pomogli i drugi donatori.

kad_snovi_postanu_stvarnost4

Predsednik Repulike Srbije Tomislava Nikolić istakao je da u oni koji imaju više nego što im je potrebno, treba da podele svoje bogatstvo sa onima koji nemaju ništa ili imaju malo.
“Ako je ‘MK grupa’ pokazala ostalim grupama, kompanijama i deoničarskim društvima kako bi trebalo da se u ovoj državi ponašaju socijalno odgovorno, onda je njen doprinos veliki”, rekao je predsednik Nikolić.

kad_snovi_postanu_stvarnost5-22

Prema njegovim rečima, “MK Grupa” može da ima velike poslovne uspehe, ali će ostati upamćena isključivo ako se bude ponašala socijalno odgovorno i ako doprinese da mladi imaju perspektivu i da se Srbija podmladi. “Deca bez roditeljskog staranja sada vide da o njima neko vodi brigu i da u njihovom interesu mogu da se udruže država i narod, te da njihove perspektive sada zavise od toga da li žele da uče i šta žele da postanu.”

Nakon presecanja vrpce, obilaska kuće i druženja sa mladima Predsednik  Nikolić i gospodin Kostić  posetili su i SOS Dečije selo. Dočekani  razdraganim osmesima mališana, obišli su Selo i posetili sedmočlanu porodicu SOS majke Nataše, koja živi u kući Borovnica.

Najmlađi stanari Borovnice pobrinuli su se da poklon Predsednika, računar koji će svi zajedno koristiti, odmah otvore, uz neskriveno oduševljenje i radost.
Zauzvrat, goste su poslužili domaćim kiflicama i kafom koju su zajedno skuvale male domaćice, Mica i Vikica.

kad_snovi_postanu_stvarnost7-22

Zahvalnost dece i svih koji o njima brinu, u ime SOS Dečijeg sela, izrazila je direktorka  Vesna Mraković-Jokanović koja je, uručujući simbilične poklone Predsedniku  Nikoliću i gospodinu Kostiću izjavila:
,,Mi verujemo da svako dete treba da raste okruženo ljubavlju u porodičnom okruženju i da dobije šansu da se obrazuje i razvije  sve potencijale. Naša misija je da odgajimo zdrave, srećne, vredne i poštene mlade ljude. Vašim prisustvom i podrškom učvrstili ste našu veru u bolju budućnost i dali nam snagu da je i sami pišemo. U teškim vremenima nastaju velika dela i dokazuju se prijateljstva. Nema vrednijeg dara od krova nad glavom, toplog ognjišta i brige bližnjih. Mi zauzvrat obećavamo da će, kao što piše u povelji o kamenu temeljcu naše kuće, zauvek uspravan i na ponos biti ovaj dom, a vi u njemu uvek dobrodošli.”
Do kraja decembra biće završeno opremanje kuće kako bi se 14 srednjoškolaca i studenata uselilio u svoj novi dom.

kad_snovi_postanu_stvarnost6-22

Gradnju i uređenje kuće pomogli su: Kompanija  “Sunoko”, Fondacija ,,Herman Gmajner’’; Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, Odeljenje za urbanizam, Služba za katastar nepokretnosti; JKP Vodovod; kompanije: Metal Steel Mill, Telekom, Elektrosrbija, Geoinženjering, Šamarica, Toza Mraković, Beogradelektro, Amiga, Trgomen, SSN Worldvide, Fond B92, Gorenje, Klub ,,Privrednik”, Comtrade, Samsung Electronics Srbija, Chevrolet; Komora nemačke privrede u Srbiji i Šumarska škola Kraljevo.