Jednodnevna radionica Ministarstva za rad i SOS Dečijih sela Srbija

Jednodnevna radionica pod naizvom “Podrška maloletnim izbeglicama bez pratnje” održana je 14,12, u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, u organizaciji SOS Dečijih sela Srbija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Radionica je započela izlaganjem Biljane Zekavice, načelnice inspekcijske službe u Ministarstvu za rad, koja je govorila o funcionalnim i strukturnim okvirima za zaštitu maloletnika bez pratnje.

Dragan Vulević načelnik Sektora za brigu o porodici govorio je o ulozi sistema socijalne zaštite u pružanju pomoći maloletnim izbeglicama bez pratnje, dok je o iskustvima sa terena i radu privremenih prihvatnih centara govorio je Milenko Nikić, savetnik ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Gospodin Nikić istakao je timski rad i saradnju, kao jedan od ključnih preduslova za uspešne rezultate, stavivši akcenat na saradnju sa SOS Dečijim selima tokom cele izbegličke krize. “Profesionalni odnos sa velikom dozom humanosti, posvećenost i strpljenje daju najbolje rezultate u radu sa decom i maloletnicima”, zaključio je Nikić.

maloletnici bez pratnje

Direktorka Fondacije SOS Dečija sela rbija Vesna Mraković Jokanović, predstavila je rad SOS Dečijih sela učesnicima radionice, dok je Marko Miljević, menadžer programa “Solidarnost” govorio o rezultatima postignutim na ovom programu ali i budućim koracima SOS Dečiji sela koji će biti preduzeti kao odovor na izbegličku krizu.

Radionici u Beogradu prethodile su radionice u Subotici, 5.12. i Sremskoj Mitrovici, 7.12.2016. Sledeća jednodnevna radionica SOS Dečijih sela i Ministarstva za rad biće održana u Prihvatnom centru Preševo, u petak, 16.12.2016. godine.