Jedinstvena izložba umetničkih radova “Boje života” u Beloj Palanci

Humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija organovaće svečano otvaranje izložbe “Boje života” u utorak, 12. juna 2018. godine, sa početkom u 12 časova, u Ustanovi kulture Remezijana (Srpskih vladara 52, Bela Palanka). Autori i autorke ove jedinstvene izložbe su izbeglice – deca, mladi i odrasli, kojima SOS Dečija sela Srbija pružaju podršku u Prihvatnim centrima Adaševci, Principovac, Obrenovac, Kikinda i Preševo.

Izložba „Boje života“ ima za cilj da se šira javnost upozna sa drugim kulturama i da se ukaže na potrebe izbeglica, kao i na teškoće sa kojima se one suočavaju. Na njoj će biti prikazano više od 120 umetničkih radova i crteža, pletene rukotvorine, ukrasne sveće i nakit, nastali na okupacionim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija organizovala za izbeglice u Prihvatnim centrima u 2017. godini. Pored toga, biće izložene i fotografije Abuzara Soultanija, iranskog fotografa koji već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Kikinda i volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti SOS Dečijih sela u ovom prihvatnom centru. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 14. juna 2018.

Pre ove postavke, izložba je prikazana i u Šidu, Obrenovcu, Kikindi, Preševu i Beogradu, gde je naišla na veliko interesovanje. Ona je nastala u okviru programa urgentne pomoći „Solidarnost“, koji su SOS Dečija sela Srbija pokrenula u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoći i psiho-socijalne podrške deci i porodicama izbeglicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju.

SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece. U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.