Jedinstvena dečija predstava – deca izbeglice sa Bliskog istoka izvode predstavu „Pepeljuga“ na srpskom jeziku

U susret 20. junu, Međunarodnom danu izbeglica, u četvrtak 14. juna, u Maloj sali Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, biće izvedena nesvakidašnja predstava „Pepeljuga“. U njoj će glumiti deca izbeglice iz prihvatnog centra Kikinda i to na srpskom jeziku, uz podršku edukatorki iz humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija.

Predstava je nastala u okviru programa „Solidarnost“, koji naša organizacija sprovodi od avgusta 2015. godine, sa ciljem pružanja pomoći i podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju. Njena premijera je bila u maju ove godine u Narodnom pozorištu Kikinda, pred više od 400 ljudi. Ovo je druga predstava ovakvog tipa, koju izvode deca izbeglice.

p2

„Želeli smo da na jedinstven način obeležimo Međunarodni dan izbeglica i da istovremeno podsetimo javnost na to da sva deca imaju pravo na trenutke srećnog detinjstva. Pozvala bih naše sugrađane da u četvrtak 14. juna dođu u Takovsku ulicu broj 8 u 15 časova, kako bi uživali u novoj verziji čuvene bajke Pepeljuga. Ulaz je besplatan“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija. „Dodala bih i to da naša organizacija trenutno pruža pomoć izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara u Srbiji. Mi obezbeđujemo hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć deci izbeglicama i njihovim porodicama.“