JAKI MLADI, NOVE PERSPEKTIVE: RAZVOJ VEŠTINA I ŠANSA ZA ZAPOSLENJE

Novosadski list „Dnevnik” objavio je tekst o projektu „Jaki mladi, nove perspektive” koji naše kolege iz organizacija ADRA Srbija realizuju u Novom Sadu, a u okviru YEEP Srbija projekta. Tekst prenosimo u celosti.

Projekat „Jaki mladi, nove perspektive” nedavno je realizovan u Novom Sadu, u želji pružanja pomoći oko zaposlenja mladima u riziku, pogotovo onima koji dolaze iz institucija alternativne brige ili imaju kompleksne socio-ekonomske probleme.

Program je kreirala organizacija „Aflatoun International” u saradnji s Fondacijom „SOS Dečja sela Srbija”, a u Novom Sadu ga realizuje organizacija „ADRA Srbija”. Obuhvata dva ciklusa – radionice osnovnih životnih veština i radionice zapošljavanja. Prva grupa od 11 mladih završila je četvoromesečni program krajem decembra.

„Od februara planiramo novi ciklus i nadamo se da ćemo to ostvariti u odnosu na okolnosti, mada sve aktivnosti prilagođavamo uslovima,” otkriva mentorka-savetnica u organizaciji „ADRA Srbija” Vinka Žunić.

Kako dodaje, pozivaju sve mlade iz pomenute ciljne grupe, kao i ljude koji su u mogućnosti da ih upute, da se priključe njihovom programu, a to mogu učiniti putem imejl-adrese: vinka.zunic@adra.org.rs.

„Uglavnom su to korisnici usluga sistema socijalne zaštite i alternativne brige – mladi na hraniteljstvu, iz domova za nezbrinutu decu, porodica u riziku, mladi s psihološkim teškoćama u funkcionisanju i slični, tako da se uvek trudimo da im pružimo podršku i izađemo im u susret koliko god je to moguće. Radionice prilagođavamo njihovim potrebama i otvoreni smo za to da napravimo program koji im potpuno odgovara,” veli Žunićeva.

Kroz radionice mladi učestvuju u simulacijama razgovora za posao, izradi radne biografije i motivacionog pisma, uče na koji način da ostave dobar utisak na radnom mestu i koji su to postojeći izvori za traženje posla.

„U toku prvog ciklusa mladi su učili na koji način da unaprede veštine neophodne za snalaženje u savremenom svetu, poput asertivne komunikacije, veštine postavljanja ciljeva, kritičkog razmišljanja, rešavanja problema, upravljanja konfliktima, veština uspešnog samopredstavljanja, kako na razgovorima za posao, tako i u drugim situacijama,” objašnjava Vinka Žunić.

Po njenim rečima, u drugom ciklusu, odnosno u okviru radionica zapošljavanja, podsticaće ih da steknu bolji uvid u dostupno tržište rada i na razvoj veština za traženje posla i samozapošljavanje.

Osim formalnog dela, izuzetno je važno druženje, koje im pruža priliku za stvaranje mreže vršnjačke podrške jer im je često neophodna, kao i doživljaj pripadnosti grupi, i kvalitetan raspored vremena. Svima je pružena šansa za dalje, a četvoro polaznika prve grupe pronašlo je zaposlenje još tokom programa.

„Pošto planiram da budem preduzetnik, učešće u programu mi je pomoglo u mnogim sferama,” potvrdila je polaznica Elvira Ramić. Kako kaže, stekla je komunikacione veštine, naučila da napravi dobar tim, ostavi dobar utisak na klijente, bolje organizuje svoje vreme i postavljam dobre ciljeve, a potom ih i dostiže.

„Osim toga, znači mi i što sam uvidela da znanje koje sam stekla mogu preneti drugima i da imam moć da motivišem i da utičem na druge mlade ljude,” kaže Elvira.

Pozitivan odgovor, kako navodi Vinka Žunić, nije izostao ni među saradnicima koji su uputili mlade u program.

„Iznenađeni su pozitivnim promenama u njihovom ponašanju i ophođenju prema zaposlenima u institucijama u kojima su smešteni. Stvaranje mreže socijalne podrške je za njih izuzetno značajno. Dakle, samo im je potrebno da neko veruje u njih i da dobiju podršku za to što vole i žele. Tada i oni počnu da veruju u sebe,” zaključuje Vinka Žunić.

 

Autor teksta: B. Pavković

Fotografije: K. Bračer