Izložba “Boje života” u Kikindi

SOS Dečija sela Srbija, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kikinda i Centrom za omladinski rad iz Novog Sada, organizovaće izložbu “Boje života”, 12.12.2017. godine, sa početkom u 12.00, u Galeriji Kulturnog centra Kikinda, koji je, kao partner ovog događaja obezbedio prostor za održavanje izložbe. Izložbu će otvoriti visoki predstavnik/ca lokalne samouprave.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama, koje su SOS Dečija sela Srbija uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac tokom aprila 2017, kao i na umetničkim, kreativnim i okupacionim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija za izbeglice organizovala u Prihvatnim centrima Preševo, Kikinda i Obrenovac tokom 2017. godine.

Autorke i autori su različitih uzrasta i dolaze iz različitih zemalja. Pored umetničkih radova i crteža, na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, na izložbi „Boje života“ biće prikazane i fotografije Abuzara Soultanija, profesionalnog fotografa koji dolazi iz Irana, kao i pletene rukotvorine, vajarski i radovi urađeni dekupaž tehnikom.

IMG_20170617_123250

Likovne, umetničke i kreativne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti koje SOS Dečija sela sprovode sa izbeglicama, u okviru programa „Solidarnost“, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

Izložba „Boje života“ već je prikazana u Šidu, Obrenovcu i Beogradu, gde je naišla na veliko interesovanje, a nakon Kikinde obići će i druge lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju podrške izbeglicama, sa ciljem upoznavanja sa drugim kulturama i ukazivanja na potrebe izbeglica i teškoće sa kojima se one suočavaju.

Izložba u Kikindi će trajati do 15. decembra 2017. godine.

IMG_20170617_130208

Nakon izložbe, u periodu od 14 do 17 časova, biće organizovana prva u nizu aktivnosti, koje Centar za omladinski rad i JAZAS Novi Sad sprovode u okviru projekta „Mobilni omladinski klub – podrška deci izbeglicama i migrantima“, sa ciljem poboljšanja položaja izbeglica u Srbiji i negovanja tolerancije u lokalnim zajednicama. Tako će, ovog utorka, u okviru prostora Kancelarije za mlade i Kulturnog Centra u Kikindi, za decu i mlade iz Prihvatnog centra Kikinda i decu i mlade iz lokalne zajednice biti organizovane društvene igare, radionica origamija i muzičke radionice.

Ovakve aktivnosti u buduće će se u Kikindi sprovoditi nekoliko puta mesečno, a plan je da se spektar aktivnosti proširi i na sportske, kao i kreativne radionice poput rada sa glinom i radionica jezika.