Izložba “Boje života”, povodom Međunarodnog dana izbeglica

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija organizovaće izložbu “Boje života”, koja će se održati 21.06.2017. godine, sa početkom u 13.30, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd).

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje smo uz pomoć slikara Miloša Ostojića organizovali za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac tokom aprila 2017. godine. Autorke i autori su različitih uzrasta i dolaze iz različitih zemalja. Kroz radionice je tokom 4 nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica različitih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera, crtanje olovkom.

Abuzar Soltani, autorska fotografija
Pored 129 umetničkih radova i crteža, na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, na izložbi „Boje života“ biće prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti koje SOS Dečija sela organizuju u ovom prihvatnom centru. Za posetioce smo pripremili i projekciju kratkih promotivnih filmova o radu SOS Dečijih sela Srbija i izbegličkoj krizi.

20. jun se, odlukom Generalne skupštine UN, kao Međunarodni dan izbeglica obeležava od 2000 godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.