GO Zemun i SOS Dečija sela Srbija predstavili projekat „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost“

Gradska opština Zemun i humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji omogućava zajedničku realizaciju projekta „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost“, a koji uključuje mere za smanjenje siromaštava, unapređenje socijalne inkluzije, ekonomsko osnaživanje i povećanje funkcionalnosti porodica u riziku na području Gradske opštine Zemun.

Projekat je deo programa Evropske unije „Podrška inkluziji Roma“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije (SKGO), a više o projektu, okupljeni na konferenciji za medije, koja je ovim povodom upriličena, su imali priliku da čuju od predsednika GO Zemun, Dejana Matića, načelnice Uprave Gradske opštine Zemun Katarine Zrilić i Nacionalnog direktora Fondacije SOS Dečija sela Srbija, Vesne Mraković-Jokanović.

„Želim da se zahvalim na više nego uspešnoj saradnji između Fondacije SOS Dečija sela Srbija i Gradske opštine Zemun. Započeta je pre 4 godine, kroz naš Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, koji radi u saradnji sa ADRA Srbija i OŠ ,,Branko Pešić“ iz Zemuna. Verujem da ćemo i kroz ovaj projekat, zajedničkim trudom i radom podržati značajan broj porodica i pojedinaca, uključujući decu i doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, Nacionalni direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija.

Tokom 14 meseci trajanja projekta, kroz Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, a u prostorijama GO Zemun, Fondacija SOS Dečija sela Srbija će pružiti podršku u zapošljavanju oko 30 nezaposlenih Roma, raditi na unapređenju roditeljskih kompetencija i obezbeđivanju adekvatne brige o deci za bar 30 romskih porodica u riziku, dok će projektom biti obuhvaćeno i najmanje 100 dece iz ovih porodica.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.