Prvo SOS Dečije selo osnovano je u Austriji 1949. godine sa ciljem da se obezbede humani uslovi života za veliki broj ratne siročadi. SOS Dečija sela trenutno pružaju podršku za 1.200.000 ljudi, u 136 zemalja i teritorija širom sveta.

SOS Dečija sela Srbija nastala su 2004. godine sa misijom da se stvore porodice za decu i mlade u nevolji, izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. Stvaramo DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE, negujući individualni i kontinuirani pristup prilagođen njihovim potrebama.

Deca i mladi u riziku su u centru svega što radimo. Podršku im pružamo kroz naše programe: SOS Dečije selo Kraljevo, tri Centra za podršku porodici (Beograd, Obrenovac, Niš), Centar „Jaki mladi“ i druge.

  • U SOS Dečijem selu Kraljevo, u proteklih 15 godina, dom je našlo više od 160 dece bez roditeljskog staranja. Ovo je jedinstven koncept brige koji podrazumeva da u porodičnim kućama SOS roditelji žive sa decom i mladima, 24 časa dnevno svih 365 dana u godini, usmeravajući njihov razvoj i vodeći domaćinstvo, uz podršku stručnjaka iz psiho-pedagoškog tima.

Jedina smo organizacija u Srbiji koja obezbeđuje zajedničko odrastanje grupama braće i sestara, biološka braća i sestre ostaju zajedno u istoj SOS porodici, što predstavlja specifičnost naše brige.

U SOS porodici deca žive dok ne postignu individualnu spremnost da pređu u „Zajednicu mladih“ (koja predstavlja drugu fazu naše dugoročne brige), a zatim i u polusamostalni život (treći oblik brige) do potpunog osamostaljivanja.

  • Naši Centri za podršku porodicama u Nišu, Obrenovcu i Beogradu rade sa porodicama u riziku, kako ne bi došlo do izdvajanja dece iz porodice. Kroz edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, doprinesimo razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu.
  • Centar “Jaki Mladi” pruža podršku u ekonomskom osnaživanju i socijalnoj inkluziji mladih, uzrasta od 16 do 30 godina, koji su imali ili imaju status deteta bez roditeljskog staranja, odrasli su u domovima ili hraniteljskim porodicama, ili su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela Srbija.

Do sada smo, kroz naše programe pomogli:

Preko 160 dece i mladih u SOS Dečijem selu Kraljevo i Zajednici mladih

750 porodica i 1596 dece kroz Programe jačanja porodica

Preko 500 mladih kroz Centar “Jaki mladi” i YEEP projekat

Zahvaljujući vašoj podršci i kontinuiranim donacijama, deca i mladi uključeni u sve naše programe dobili su šansu za srećniji život, odrastanje i razvoj i imaju tople reči podrške, ljubav i razumevanje. Rastu uz svoje najmilije, sa njima dele sreću i tugu, igračke i slatkiše, priče iz školskih klupa. Zajedno rade domaće zadatke, uče strane jezike, sviraju melodije omiljenih bendova i čuvaju tajne o prvim simpatijama.

Mladi imaju priliku da se zaposle i rade posao od koga mogu samostalno da žive, dok porodice u riziku osnažujuju svoje roditeljske kapacitete, zadržavaju starateljstvo nad decom i u mogućnosti su da im obezbede pravilan rast i razvoj.

Dragi naši donatori bez vašeg zlatnog srca sve ovo ne bi bilo moguće.

Pomozimo zajedno da deca i mladi u našoj brizi rastu u okruženju punom ljubavi, osećajući se sigurno i poštovano.