“Dobili smo nadu i snagu za budućnost”

Jedna od porodica koju podržavamo kroz Program jačanja porodica u Beogradu, je porodica koju čine samohrana majka SN (36), dve ćerke – Sofija (23), Kristina (15) i sin Uroš (13). Porodica živi u neformalnom romskom naselju. Korisnici su socijalne pomoći i primaju dečiji dodatak. Proveli su godinu dana u Nemačkoj, u potrazi za boljim životom, ali su bili prisiljeni da se vrate. Obrazovanje dece je prekinuto tokom njihovog boravka u Nemačkoj. Sada svi idu u školu – Uroš pohađa 6. razred redovne škole, dok su Sofija i Kristina upisane u školu za obrazovanje odraslih. Da bi zaradile život, kćeri pomažu majci u sakupljanju sekundarnih sirovina. Ono što sakupe, pokušavaju da prodaju. “Ponekad mogžemo da zaradimo nešto, ponekad ne možemo. Nikada nije sigurno. Ovo nije posao, to je opstanak “, kaže Sofija.

adra-e1495693652277

U okviru projekta Sofija je počela da pohađa stručnu obuku za frizera. Ona kaže da joj je najveća želja je da nađe posao i da imaju siguran prihod. Ona voli da pravi frizure i često stilizuje kosu dečaka i devojčica u naselju, čak i bez adekvatne opreme. Zbog toga je izabrala kurs za frizera i profesiju kojom bi volela da se bavi u budućnosti. Veoma je srećna kada pohađa časove na kursu i kaže da posebno voli praktični deo kursa, koji se održava u frizerskom salonu, gde može da stekne praktična znanja i veštine. Članovi porodice, u okviru Centra za podršku porodice dobijaju podršku i kada je u piranju kvalitetno provođenje slobodnog vremena i sprečavanje napuštanja škole. Zahvaljujući savetovanju Centra, najmlađi član, porodice, Uroš, koji je jako talentovan za fudbal, učlanio se u Fudbalski klub „Radnički“ i počeo da pohađa treninge koji su besplatne za njega. Pored toga, dobio je kompletnu fudbalsku opremu, zbog čega je cela njegova porodica je veoma srećna.

Velika promena desila se ovoj porodici, čiji su članovi sada imaju nadu o boljoj budućnosti.
“Ja sam veoma srećna zbog obrazovanja. Srećna sam i zbog mog brata. Ovo je nova prilika za mene i moju porodicu”, kaže Sofija.