Dirljiva priča o jednom posebnom ručku u Prihvatnom centru Preševo

Članovi porodice, koja svakodnevno provodi vreme u kutku SOS Dečijih sela Srbija u Preševu, sprijateljili su se sa članovima našeg tima na jugu Srbije.

“Osmesi i vragolije sedmomesečne Marine i dvogodišnje Romine podsetnik su zašto se vredi boriti da budemo bolji i vredniji ljudi, kako bismo mogli da budemo uzor svim malim ljudima kojima danas pružamo utočište”, kaže Jelena, edukatorka SOS Dečijih sela Srbija u Prihvatnom centru Preševo.

image-0-02-04-b3ef525bf9e6870f0916ee32498ab1a137907bfccdb4b306a1c57201c7d6a78b-V

Okolnosti su porodicu iz Avganistana navele da godinu dana provede u ovom prihvatnom centru, deleći realnost sa porodicama koje žive u prihvatnim centrima širom Srbije. Vrele dane leta i hladne zimske noći u Preševu provodili su rame uz rame sa organizacijama koje su tu zbog njih i olakšali njihov rad, pomažući u prevođenju, distribuciji hrane i odeće, radu sa decom. Uključili su se u različite aktivnosti u kampu i provodili čitave dane u prostorijama SOS Dečijih sela Srbija, dok njihovde devojčice rastu i napreduju.

Zahvalnost za svu pomoć koju dobijaju od tima SOS Dečijih sela nedavno su iskazali na neobičan način. Na kraju radne nedelje, kada svi odmaraju ili odlaze u šetnju van kampa, dvoje mladih ljudi odlučilo je da iznenadi kolege na smeni- pripremili su najlepša jela iz avganistanske kuhinje i servirali ih u prostorijama Porodičnog kutka. U pitanju su specijaliteti koje oni pripremaju za posebne prilike, kao što su veliki praznici, venčanja, rođendani. Pozvali su svoje prijatelje, decu i mlade i priredili pravu zakusku. Pored toga, bilo je i tradicionalne muzike i priča iz života koje su poneli sa sobom.

received_1384075898357987

Naš tim je bio veoma dirnut gestom ovih mladih ljudi, tako da je bez mnogo reči a puno zagrljaja uživao u ručku i deljenju recepata između srpske i avganistanske kuhinje.