Deca izbeglice u Beogradu izvela “Pepeljugu” na srpskom jeziku

U susret 20. junu, Međunarodnom danu izbeglica, u četvrtak 14. juna, u Maloj sali Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, izvedena je nesvakidašnja predstava „Pepeljuga“. U njoj su glumila deca izbeglice iz Prihvatnog centra Kikinda i to na srpskom jeziku, uz podršku edukatorki iz naše organizacije.

Predstava je nastala u okviru programa “Solidarnost”, koji sprovodimo od avgusta 2015. godine, sa ciljem pružanja pomoći i podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju. Njena premijera je bila u maju ove godine u Narodnom pozorištu Kikinda, pred više od 400 ljudi. Ovo je druga predstava ovakvog tipa, koju izvode deca izbeglice.

SAR_8642

„Želeli smo da na jedinstven način obeležimo Međunarodni dan izbeglica i da istovremeno podsetimo javnost na to da sva deca imaju pravo na trenutke srećnog detinjstva. Naša organizacija trenutno pruža pomoć izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara u Srbiji. Mi obezbeđujemo hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć deci izbeglicama i njihovim porodicama“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija. „Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim našim partnerima iz UNICEF-a i Komesarijata za izbeglice, kao i svim ostalim partnerima, prijateljima i saradnicima, koji nam pružaju podršku u realizaciji projekta Solidarnost.“