Deca izbeglice izvode predstavu „Pepeljuga“ u Narodnom pozorištu Kikinda

U Narodnom pozorištu Kikinda (Trg srpskih dobrovoljaca 28), u četvrtak, 17. maja, od 14 časova, biće izvedena nesvakidašnja predstava. U pitanju je predstava „Pepeljuga“, koju će izvesti deca izbeglice, koja borave u Prihvatnom centru Kikinda. Predstava, koju su deca pripremila u saradnji sa zaposlenima iz SOS Dečijih sela Srbija, koji im u ovom prihvatnom centru svakodnevno pružaju pomoć i podršku, biće izvedena na srpskom jeziku.

Za organizaciju događaja zaslužni su SOS Dečija sela Srbija, Kancelarija za mlade Kikinda, Centar za omladinski rad Novi Sad, Narodno pozorište Kikinda, koje je za izvođenje ove jedinstvene predstave obezbedilo prostor i organizacija Unicef Srbija.

U saradnji sa lokalnim školama, predstavi će prisustvovati i mališani iz Kikinde, a svi građani, koji to budu želeli, imaće priliku da pogledaju „Pepeljugu“ i aplauzom podrže male glumce i glumice.

IMG_5624 (1)

Ova jedinstvena predstava je druga nastala u okviru programa „Solidarnost“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode od avgusta 2015, sa ciljem pružanja pomoći i podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju. U martu 2018, deca izbeglice izvela su, u Narodnom pozorištu Kikinda, bajku „Snežana i 7 patuljaka“, koja je takođe pripremljena uz podršku edukatora SOS Dečijih sela Srbija, koji im pružaju pomoć u Prihvatnom centru Kikinda.

U okviru programa „Solidarnost“, SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutke za majku i dete, porodične kutke, kutke za mlade, IT kutke, podršku “Super autobusa” i mobilnih timova, distribuciju materijalne i nematerijalne pomoći, podšku timova za zaštitu dece, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu. Organizacija trenutno pruža pomoć izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara u Srbiji.