Dan SOS Dečijeg sela Kraljevo

U utorak, 28.oktobra, svečanom priredbom proslavljen je Dan SOS Dečijeg sela Kraljevo.
Posle uvodne prezentacije dosadašnjeg rada SOS Dečijeg sela i priredbe koju su pripremili naši mališani, uručene su zahvalnice za dosadašnju veoma uspešnu saradnju Centrima za socijalni rad Zvezdara i Zemun, a SOS teta Marija Mitrović dobila je zahvalnicu za posvećenost radu, nesebično davanje podrške i ljubavi svoj deci i pomoći kad god je bila potrebna svima u Selu. Za postignute rezultate u dosadašnjem radu zahvalnicu je dobila i Žaklina Popović – koordinator za odnose sa sponzorima.

DSCN7432

Za punih 10 godina rada, zahvalnice i skromne poklone su dobile su kolege (s’desna na levo) Vesna Mraković-Jokanović, prvi direktor SOS Dečijeg sela Kraljevo a sada direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija, Borka Polumirac – direktor SOS Dečijeg sela Kraljevo, Vesna Lekić – nacionalni šef računovodstva i Srdjan Milašinović – seoski majstor koji u svakom trenutku stoji na raspolaganju našim SOS porodicama. Kao prvi zaposleni u SOS Dečijem selu posvetili su celu deceniju svog života radu za dobrobit dece o kojoj brinemo, deceniju ispunjenu radošću, tugom, uspesima, brigom, ali pre svega ljubavlju. Srce je veliko koliko ljubavi u njega može da stane.. Ovi vredni ljudi možda nisu ni bili svesni koliko su njihova srca velika i koliko još mogu da porastu na početku svog rada, ali se u protekloj deceniji u njima našlo mesta za preko stotinu dečaka i devojčica. Njihova srca još uvek rastu, sa svaki novim dečijim osmehom koji se pojavi u Selu.

DSCN7448

U protekloj godini zbrinuli smo još 16 devojčica i dečaka, dvoje dece je vraćeno u svoju biološku porodicu koja je stekla uslove za njihovo dalje odgajanje, u Zajednicu mladih je prešlo četvoro srednjoškolaca a imamo i četiri nova studenta. Jedna devojka je svoj životni put pronašla u dalekoj Americi gde je, kao odličan student Fakulteta za fizičku kulturu, dobila sportsku stipendiju i nastavila dalje školovanje. Četvoro mladih se osamostalilo, a kako veze koje se jednom stvore ljubavlju postaju neraskidive, česti su i dragi gosti u Selu i porodicama u kojima su odrasli.
Posle katastrofalnih poplava koje su našu zemlju zadesile u maju SOS Kinderdorf Internacional je na našu molbu uputio hitnu pomoć najugroženijima. Porodici sa petoro dece iz naselja Grdica renovirana je kuća, upućena je pomoć poplavljenima u naselju Kožare u opštini Trstenik, otvoren dnevni centar za decu sa poplavljenog područja u Kraljevu. Pod okriljem Fondacije SOS Dečija sela Srbija nastavljeno je sa pomaganjem postradalima pa su tako otvoreni dnevni centri za decu u Obrenovcu i Lazarevcu, centri za podršku porodicama, započet projekat Superautobus – mobilni edukativni tim koji obilazi mesta pogodjena poplavama i pruža dodatnu edukativnu i psiho-socijalnu podršku deci. U Nišu već punu godinu radi Centar za podršku porodici “Putokaz” i pomaže porodicama u riziku od napuštanja dece a zajedno sa udruženjem hranitelja “Iskrica” i Centrom za socijalni rad iz Zaječara već drugu godinu saradjujemo na razmeni iskustava i jačanju kapaciteta hranitelja.
Brojni gosti iz Centara za socijalni rad i lokalne samouprave svojim prisustvom uveličali su našu svečanost, podelili radost sa našom decom i još jednom nam potvrdili da sa nama dele našu viziju – Dom pun ljubavi za svako dete.

DSCN7412