Crteži izbeglica iz Srbije deo globalnog projekta “Juče/Danas/Sutra”

Tim projekta “Juče/Danas/Sutra” (Yesterday/Today/Tomorrow) posetio je u ponedeljak i utorak kutke SOS Dečijih sela u Prihvatnim centrima Adaševci, Principovac i Obrenovac i, uz podršku naše organizacije, organizovao likovne radionice za izbeglice u ovim centrima, na kojima su nastali radovi koji će biti korišćeni u nastavku ovog projekta, kako bi se čuo glas izbeglica i kako bi ljudi širom sveta razumeli kroz kakve teškoće prolaze, sa kakvim strahovima se suočavaju, kakvi su im želje, snovi, planovi i nadanja.

“Mi obilazimo izbegličke kampove širom sveta i izbeglice koje tom prilikom upoznamo zamolimo da nacrtaju tri crteža – jedan koji oslikava njihov prošli život (Juče), drugi, koji se odnosi na sadašnjost (Danas) i treći, koji prikazuje budućnost (Sutra), objašnjava Brayan McCormack, umetnik i osnivač ovog projekta.

27994143_10212553320282777_1064715172_n

McCormack je sa svojim saradnicima, tokom prethodne dve godine obišao više od 30 kampova u 6 zemalja. Crteži nastali na radionicama koje su u ovim kampovima održani, predstavljeni su na društvenim mrežama projekta “Juče/Danas/Sutra” (Facebook, Twitter i Instagram), prikazani su na brojnim izložbama širom sveta, kao i na performansima, koji se organizuju u saradnji sa Univerzitetom Sheffield, a bili su deo i prošlogodišnjeg Bijenala u Veneciji. Plan je da se sa sličnim aktivnostima nastavi i u budućnosti, kako bi se glasovi izbeglica čuli što dalje i kako bi njihova projekta doprla do što većeg broja ljudi.

“Ideja ovog projekta je da pošaljemo jedinstvenu poruku, izrečenu vizuelnim jezikom, koji svi razumeju, s obzirom na to da radimo sa ljudima koji govore različitim jezicima, različitih su nacionalnosti i dolaze iz drugačijih kultura. Plan je i da sa Univerzitetom u Rimu, na osnovu crteža, uradimo veliku psihološku studiju o tome šta izbeglice poručuju svojim radovima i kakve se emocije iz njih mogu čitati”, objašnjava McCormack.

28053952_10212553308282477_1373773128_n

Govoreći o porukama koje je imao prilike da vidi na dosadašnjim radionicama, autor i idejni tvorac projekta, kaže da dosta crteža prikazuje brodove i strahove kroz koje je veliki broj izbeglica prošao prelazeći more. “Kada su u pitanju crteži koji prikazuju budućnost, primetili smo da 33% njih prikazuje svetlu budućnost, oko 33% lošu, dok 33%, što je najstrašnije, ne vidi svoju budućnost. Oni samo predaju prazan papir i kažu da ne mogu nacrtati ništa, jer nemaju ideju kakva će budućnost biti. I to je najstrašnije od svega”, dodaje on.

Nakon Srbije, tim projekta “Juče/Danas/Sutra” planira da, u narednom periodu, poseti kampove u Kaleu, Maroku i Sudanu, ali i da nastavi da širi poruke izbeglica i širom sveta omogućava da se čuje njihov glas.

Elizabeth Pennington, članica projektnog tima, studentkinja Sheffield univerziteta i autorka filma o projektu, kaže da joj se, sudeći po radovima izbeglica koje borave u Srbiji, čini da njih najviše muči to što su granice zatvorene.

“Crteži su veoma lični, dirljivi i pokazuju mnogo toga, što nije uvek slučaj”, dodaje njen kolega, umetnik Stratis Vouyoucas.

27939719_10212553324162874_248483582_n

Govoreći o radu SOS Dečijih sela sa izbeglicama, Pennington primećuje “SOS Dečija sela Srbija rade sjajan posao i zaista pomažu izbeglicama. Pokušavaju da za njih obezbede stabilnost i normalno funkcionisanje, u izuzetnno teškim uslovima.”

“Deluje mi da su zaposleni u SOS Dečijim selima izuzetno posvećeni. To što ste ceo dan sa nama i što nam pomažete govori mnogo. Neke organizacije su nam pomogle manje, neke više, u nekim kampovima smo bili prepušteni sami sebi, a vi ste nam obezbedili i podršku i prevodioca i dobre uslove za rad. Moj utisak je da ste izuzetno posvećeni onome što radite i to je zaista divno”, dodaje Stratis Vouyoucas.

Pozitivne utiske sa likovnih radionica poneli su i naši korisnici koji su učestvovali na likovnim radionicama u Adaševcima, Principovcu i Obrenovcu i sa puno pažnje, posvećenosti i ljubavi izradili crteže na temu sadašnjeg, prošlog i budućeg života.

28000953_10212553351283552_1822977075_n