Coca-Cola podržava Centar “Jaki mladi”

U godini kada obeležava pola veka poslovanja u Srbiji, Coca-Cola sistem predstavio je novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu – platformu “Coca-Cola mladima”. Kompanija će u narednom periodu sve svoje napore usmeriti u njihov profesionalni i lični razvoj i to kroz programe namenjene širokoj populaciji mladih (srednjoškolcima, studentima, apsolventima, diplomcima, nezaposlenima) sa ciljem da ih što osnaži i poveća njihovu mogućnost zaposlenja.

U prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža i brojnih organizacija, predstavljen je dosadašnji doprinos kompanije kroz aktuelne programe.

„Čast nam je da kompanije poput Coca-Cola sistema pokreću inovativne programe koji omogućavaju mladima da tokom i nakon formalnog obrazovanja steknu nova znanja i veštine. To im pomaže da se lakše zaposle i bolja pomoć od toga ne postoji. Želimo da mladi ostanu u Srbiji i nađu dobre poslove u nekim od velikih stranih kompanija koje posluju u Srbiji i hvala Coca-Coli koja tome doprinosi”, izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovom prilikom javnosti je predstavljena i donacija Centru “Jaki mladi”, u visini od 30.000 EUR, koji u okviru Fondacije SOS dečija sela Srbija podržava osamostaljivanje mladih bez roditeljskog staranja nakon njihove 18 godine. Prikupljena sredstva namenjena su korisnicima Centra “Jaki mladi” kako bi započeli svoje biznise.

SAR_8890

„Kao kompanija koja je blisko povezana sa zajednicom i koja zapošljava 1.000 talentovanih i ambicioznih ljudi, svesni smo da mladima nedostaju određene veštine i znanja i upravo zato smo odlučili da postavimo novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu. Coca-Cola sistem već godinama unazad sistemski ulaže u razvoj mladih, pružamo im podršku u kreiranju i oblikovanju svog poslovnog identiteta i otvaramo mogućnosti za razvoj profesionalne karijere. Razvili smo čitav niz projekata kroz koje svake godine prođe više 1.000 mladih. Svedoci smo da se ulažu veliki napori u reforma obrazovanja, a mi kao kompanija možemo da doprinesemo da se obrazovanje približi biznisu i to upravo kroz platformu Coca-Cola mladima”, izjavio je Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Iskustva o učešću u programima Coca-Cola sistema izneli su i polaznici koji su nakon njih nastavili profesionalni razvoj u željenom pravcu.

Budućnost #za5 je program koji ima za cilj da podstakne srednjoškolce i studente da otkriju i iskoriste svoje talente i potencijal, kao i da usavrše savremene veštine u pronalaženju posla Do sada je više od pet hiljada srednjoškolaca iz 70 sred njih škola u 11 gradova širom Srbije, pro šlo kroz više od 230 različitih aktivnosti.

Vođeni time da je na tržistu veliki broj mladih koji su u potrazi za poslom, prošle godine je pokrenuta i Coca-Cola podrška mladima, nacionalni projekat koji je realizovan u 14 gradova Srbije. Kroz edukativne radionice i onlajn platformu oko 1.500 nezaposlenih mladih imalo je priliku da nauči ključne stvari koje su im olakšale potragu za poslom i njih 100 je počelo da radi ili je pokrenulo svoje preduzetničke priče.

U Coke Summership programu, koji omogućava talentovanim studentima da akademsko zna nje tokom šest nedelja upotpune praksom, do sada je učestvovalo više od oko 200 studenata, a njih 50 je dobilo zaposlenje kompaniji.

RISE management trainee program, spaja kvalitete i veštine praktikanata, a sve u kombinaciji sa brzim okruženjem, mentorstvom i radom na internacionalnim projektima.

Celokupna platforma Coca-Cola mladima biće fokus ulaganja u zajednicu u narednim godinama. Pružanjem iskustva u učenju i profesionalnom usavršavanju, Coca-cola sistem će nastaviti da osnažuje mlade i pruži im što sigurniju budućnost. Više informacija o pojedinačnim programima može se naći na www.coca-colamladima.rs.

 

Izvor: Nedeljnik